Sindikat USW (United Steelworkers) iz SAD-a organizirao je od 19 do 21. kolovoza seriju protesta u nadi prikupljanja lokalne i političke podrške za predstojeće pregovore o kolektivnim ugovorima s gigantima u oblasti proizvodnje čelika US Steel i ArcelorMittal. Postojeći kolektivni ugovori prestaju vrijediti 1. rujna, a spomenute kompanije, navodeći kao svoje razloge nisku cijenu čelika na globalnim tržištima, uporno odbijaju pristati na jednake uvjete kao iz prošlog ugovora. Prijedlozi kompanija uključuju ogromno snižavanje izdvajanja za doprinose, smanjivanje naknade za godišnje odmore i cijene prekovremenog rada.

Akcije USW-a rasprostirale su se oko postrojenja dvaju spomenutih kompanija, a to znači da su veći prosvjedi i ostale veće akcije USW-a zahvatile postrojenja u četiri američke savezne države: Zapadna Virginia, Indiana, Ohio i Pennsylvania. USW u US Steelu ima oko 17 000 svojih članova, a kada se tome pridoda brojka članova u postrojenjima ArcelorMittala ukupan broj radnika u čeličanama koje predstavlja USW penje se gotovo do 30 000 tisuća.

Kulminacija protesta dogodila se pred postrojenjem US Steela u gradu Gary u saveznoj državi Indiani. Na protestu se okupilo oko 3000 ljudi, s jakom podrškom lokalnih političara i aktivista. Predsjedavajući lokalne organizacije USW-a William „Billy“ McCall usporedio je najavljene rezove s ranijim potezima uprave US Steela: „Radi se o tome je li zaista u redu da si predsjednik uprave Mario Longhi plaću podigne za 134 puta. Mario je 2014. godine zaradio $15 211 513. Kada to pobliže pogledamo, to onda znači da on po satu zarađuje $1507. […] To je 33 puta više od plaće predsjednika SAD-a i 249 puta više od medijanskog primanja kućanstva u SAD-u. Dok sam izgovorio ovih nekoliko rečenica, Mario je već zaradio 45 dolara.“ Nadalje, McCall je istaknuo kako bi najavljeni rezovi mogli socijalno destabilizirati američku saveznu državu Indianu.

Na te posljednje rečenice McCalla nadovezala se gradonačelnica Gary-a Karen Freeman-Wilson: „Sudbina radnika u čeličanama je sudbina ove regije. Mi smo radnička klasa Indiane […] mi smo temelj ove regije.“

 

Izvor naslovne fotografije: USW

zv