U četvrtak navečer François Hollande je televizijskim obraćanjem obznanio francuskoj javnosti da se neće kandidirati za drugi mandat francuskog predsjednika. Hollande je tako ušao u povijest kao jedini predsjednik Pete republike koji se neće kandidirati za drugi mandat zbog razloga koji nisu zdravstvene prirode. Podsjetimo da je Georges Pompidou bio dosad jedini francuski predsjednik koji se nije kandidirao za drugi mandat, no njegovi razlozi nisu bili političke prirode. Naime, Pompidou je 1974. godine preminuo tijekom trajanja svoga prvog mandata.

Hollande je u obraćanju javnosti branio svoj dosadašnji predsjednički staž, a kao glavni razlog za odustajanje od izborne utrke naveo je nemogućnost okupljanja francuske ljevice iza sebe. Također je kritizirao nedavno izabranog predsjedničkog kandidata najsnažnije konzervativne stranke Les Républicains, Françoisa Fillona, riječima da njegov politički program predstavlja prijetnju francuskom socijalnom modelu, dok je u vezi s neprikosnovenom kandidatkinjom Nacionalnog fronta, Marine Le Pen, rekao da „najveća opasnost dolazi od protekcionizma“.  

Hollande je najnepopularniji predsjednik u povijesti anketnog ispitivanja popularnosti političara u Francuskoj, a nedavno je i francuski premijer Manuel Valls okrenuo leđa Hollandeu. Upravo se Valls navodi kao jedan od glavnih favorita na unutarstranačkim izborima za predsjedničku nominaciju Socijalističke stranke koji bi se trebali održati početkom sljedeće godine.

 

Autor naslovne fotografije: Pablo Tupin-Noriega (Wikimedia France)

zv