OECD je u svibnju 2015. godine objavio istraživanje pod nazivom „Minimalna plaća nakon krize“. OECD u ovom dokumentu analizira iznose minimalne plaće u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Prvi grafikon iznosi podatke o neto minimalnim plaćama po satu koje su obračunate prema američkom dolaru. Bitno je naglasiti da OECD koristi podatke iz 2013. godine, no njemački list Zeit osvježio je podatke za Njemačku i adaptirao nešto drugačije brojke u ranije OECD-ovo istraživanje.

 

Prema ovom grafikonu neto minimalna plaća po satu u Belgiji iznosi $8,57, u Irskoj $8,46, u Francuskoj $8,20, u Njemačkoj $7,19, u Ujedinjenom Kraljevstvu $7,06, u SAD-u $6,26, u Japanu $5,52, u Španjolskoj $5,37, u Grčkoj $4,42 i u Češkoj $2,84. Ako u obzir uzmemo države koje se ne nalaze na grafikonu, onda Zeit posebno ističe Luksemburg i Australiju u kojima neto minimalna plaća po satu iznosi preko 9 američkih dolara, dok se Estonija i Mađarska nalaze rame uz rame s Češkom ispod granice od 3 dolara. Međutim, ovakva gola statistika ne može ponuditi cjelovitu sliku. U tom smislu Zeit naglašava, kao dodatni indikator, razmatranje udjela minimalne neto plaće po satu u prosječnoj neto plaći po satu u nekoj državi. OECD-ovo istraživanje pokazuje da je minimalna neto plaća po satu u SAD-u iznosila samo 37% prosječne neto plaće po satu. Te su brojke za Australiju i Portugal iznosile preko 50%, dok je u Francuskoj udio neto minimalne plaće bio 67% prosječne neto plaće po satu.

OECD-ovo se istraživanje fokusiralo na minimalnoj plaći kao mehanizmu za borbu protiv siromaštva. Uzmimo četveročlanu obitelj (2 roditelja + 2 djece) u kojoj samo jedna osoba privređuje za obitelj, tj. obitelj ima samo jednog zaposlenog hranitelja. OECD se zanimao za podatke o razvijenim državama i državama u razvoju ako pretpostavimo da ta osoba radi za minimalnu plaću po satu, odnosno koliko će sati ta osoba trebati raditi tjedno da bi se njegova ili njezina obitelj digla iznad granice siromaštva. Sljedeći grafikon pokazuje selekciju rezultata, uz adaptaciju statistike za Njemačku od strane lista Zeit.

 

Češka se ponovno nalazi na negativnoj strani grafikona. U Češkoj bi osoba, kao jedini zaposleni član četveročlane obitelji, morala raditi 79 sati tjedno na minimalnoj plaći po satu da bi svoju obitelj izdigla iznad granice siromaštva. Češku prate Estonija, Grčka i Španjolska. Zanimljivo je također primijetiti da se odmah iza Španjolske nalazi Slovenija. Treba naglasiti da su u ove izračune uključeni i ostali socijalni mehanizmi država osim samog iznosa minimalne plaće. Usprkos tome, minimalna plaća igra jednu od vitalnih uloga u suzbijanju siromaštva (kao što pokazuje usporedba ovih dvaju grafikona).

Spomenuto istraživanje OECD-a možete pronaći ovdje.

 

zv