IndustiALL Global Union je internacionalno udruženje sindikata u sektorima nafte i plina, rudarstva, proizvodnje i distribucije električne energije, proizvodnje metala i metalskih proizvoda, proizvodnje automobila, brodogradnje, elektronike, proizvodnje guma, proizvodnje obuće i odjeće itd. IndustriALL Global Union ima sindikate članove u 140 zemalja svijeta i okuplja oko 50 milijuna radnika. Osnovna ideja koja se nalazi iza ovog udruženja glasi: multinacionalnim kompanijama u globaliziranom svijetu jedino se mogu uspješno suprotstaviti jednako tako globalizirani sindikati.

IndustriALL je 23.7.2015. godine obavijestio javnost o ogromnim nelegalnim pritiscima protiv sindikalnog udruživanja rudara iz indijske pokrajine Odisha (alternativni je naziv Orissa) i posvemašnjem ignoriranju provedbe zakona od strane lokalnih vlasti.  Odisha je savezna država koja se nalazi u istočnom dijelu Indije: južno od Zapadnog Bengala, istočno od savezne države Chhattisgarh i sjeverno od savezne države Andhra Pradesh.

Thriveni Earthmovers je indijska kompanija koja se bavi rudarstvom. Thriveni u Odishi ima kompleks rudnika željezne rudače. S ovom se kompanijom možda možemo bolje upoznati ako pogledamo jedan od njezinih kratkih „korporativnih filmova“.

 

 

Ako niste upoznati sa žanrom „korporativnih filmova“, onda je potrebno istaknuti da ovaj film nikako ne odudara od industrijskog standarda. Stilski veoma jednostavno, a kompozicijski prati ustaljen obrazac: geografski raspon aktivnosti – tehnologija + proizvodi kompanije – posebni ciljevi. Kada govorimo o rudarskim ili industrijskim kompanijama, njihova rubrika „posebnih ciljeva“ u pravilu uključuje, rečeno korporativnim slengom, „brigu za ljudske resurse i održive prirodne uvjete“ – što kad se prevede u prirodni jezik znači „briga za radnike i prirodu“.

Koliko samoproklamirani „posebni ciljevi“ kompanije Thriveni Earthmovers odgovaraju realnosti? IndustriALL izvještava kako su rudari u rujnu 2014. godine u Thriveni kompleksu rudnika željezne rudače u Odishi osnovali sindikat Thriveni Mazdoor Sabha s 450 članova i 850 radnika koji su podržavali sindikat. Daljnji korak kojeg je ovaj sindikat krenuo provoditi bilo je inkorporiranje u savez sindikata Hind Khadan Mazdoor Federation (HKMF).

Kompanija je reagirala promptno. Tako je već 16. rujna 2014. godine podijelila otkaze glavnim organizatorima sindikata njezinih rudara u pokrajini Odishi. Nadalje, vlasnik i predsjednik uprave Thriveni Earthmovers B Prabhakaran rekao je predsjedniku sindikata Panchantrana Mahakudu da bi ga „nešto moglo odvesti nekoliko tisuća kilometara i tamo ubiti“. Mahakud je, prema navodima IndustriALL, smijenjen 22.6.2015. godine pod izmišljenim i neutemeljenim optužbama.

Indijski The Economic Times objavio je 2012. godine članak koji može baciti dodatno svjetlo na lik B Prabhakarana. Naslov članka glasi „Rudarska mafija ili Robin Hood“. Ukratko, članak se bavi putanjom kompanije od prašine do nevjerojatne poslovne moći. Kompanija je osnovana 1993. godine s kapacitetima jedva dostatnima za malo veće vrtlarske radove, da bi već 2001. godine ulazila u Odishu kao kooperant indijskih kompanija Hindustan Copper, India Cements i L&T India. Nadalje, članak razmatra optužbe da je kompanija u Odishi ilegalno vršila rudarske radove i analizira političke veze B Prabhakarana kao potencijalno objašnjenje naglog rasta kompanije.

HKMF se uz podršku National Mines Workers Federation (INMF), člana IndustriALL Global Union, obratio Ministarstvu rada Indije i uredu indijskog premijera. Nadalje, HKMF i INMF izdali su zajedničku izjavu: „Thriveni Earthmovers je kompanija koja ne poštuje zakone ove zemlje i demokratske sindikate. Apeliramo na sve članove IndustriALL širom svijeta da podrže ovaj pokret, gdje je predsjednik sindikata ilegalno smijenjen od strane poslodavaca“.

IndustriALL Global Union također je organizirao kampanju potpisivanja peticije, koju možete pronaći ovdje.

    zv