Sud u Berlinu presudio je u korist dvojice rumunjskih privremenih radnika u Njemačkoj. Nicolae Molcoasa i Nicolae Hurmuz, dvojica građevinskih radnika, tužili su firmu pod nazivom Openmallmaster GmbH zbog neisplaćivanja dogovorenih plaća. Openmallmaster GmbH je bio podizvođač radova na projektu nove berlinske trgovačke kuće „Mall of Berlin“.

Sud je presudio da je Openmallmaster GmbH dužan isplatiti 1200 eura N. Molcoasi i 4400 eura N. Hurmuzu. Ova pobjeda ne bi bila izvojevana bez pomoći FAU (Sindikata slobodnih radnica i radnika). Prema vlastitim navodima, FAU je anarhosindikalistički baziran sindikat koji u domenu svoga bavljenja također uključuje pomaganje privremenim i imigrantskim radnicima. FAU naglašava da je stranim radnicima iznimno teško boriti se protiv „firmi samo s poštanskim sandučićem“, kao što je Openmallmaster GmbH, jer ne poznaju njemačke zakone, njemački pravni sistem i ne vladaju njemačkim jezikom. FAU je u tom smislu spomenutim rumunjskim radnicima pomogao u osiguravanju neophodnog kvalitetnog pravnog predstavljanja i osigurao je također usluge prevoditelja.

No bitno je naglasiti da je sud presudio u korist dvojice rumunjskih radnika jer se pravni zastupnici Openmallmaster GmbH nisu pojavili na ročištima. K tomu treba još pridodati da će berlinski sud do studenog ove godine rješavati slučajeve osam dodatnih rumunjskih građevinskih radnika zbog neisplaćivanja plaća od strane Openmallmaster GmbH ili drugih podizvođača trgovačke kuće „Mall of Berlin“. Međutim, odvjetnici rumunjskih radnika uvjereni su da imaju čvrste pravne temelje za dobivanje svojih potraživanja.

 

zv