Odbor povjerenika sindikata Nezavisnost pozvao je na štrajk upozorenja u jagodinskom postrojenju kompanije Confezioni Andrea koji se održao jučer od 14:30 do 15:30 sati. Sindikat zahtijeva da ih poslodavac obavijesti o razlozima uvođenja desetosatnih smjena sa samo jednom pauzom od pola sata. Nadalje, sindikat zahtijeva: 1. da se radnicima omogući još jedna smjena od 15 minuta; 2. da mu se dostavi pravilnik o normama i da se definiraju norme; 3. da se prekine s praksom tzv. službenih bilješki koje služe za stvaranje pritiska na radnike i dijeljenje otkaza; 4. da se stupi u pregovore o povećanju plaća i naknada za topli obrok i regres. Republika Srbija je subvencionirala ovu kompaniju s 9000 euro po radnom mjestu za zapošljavanje 500 radnika i omogućila je besplatnu lokaciju s uređenom infrastrukturom, kako prenosi B92.  

B92 danas izvještava kako je jučerašnjem štrajku pristupila samo jedna smjena jer su ostali radnici, prema navodima sindikata, uplašeni. Glavna povjerenica sindikata Nezavisnost Momirka Bojić komentirala je tzv. službene bilješke za B92: „Svakog dana kada dođemo ovde iščekujem koliko će nam se naređati službenih beleški. Na koga će biti danas prstom pokazano. Zaista to nije u redu s obzirom da smo mi stekli neka znanja i sposobnosti za ove tri godine“. Prema navodima B92, za svaku grešku na radu u jagodinskom postrojenju Confezioni Andrea radnik dobiva „službenu bilješku“, a pet ovakvih bilješki znači otkaz. B92 dodaje kako sindikalci tvrde da je ovakvom praksom strogih disciplinskih mjera u protekle tri godine oko tri tisuće radnika dobilo otkaze.

Direktor postrojenja Darko Kikić komentirao je navode radnika kako im nije plaćeno puno radno vrijeme u novom desetosatnom režimu: „Tih deset sati rada radnici su plaćeni deset sati. Imali smo iznenadnu potrebu, tj. zahtev od kupaca i uveli smo dve nedelje. To više nije. Mogu da pretpostavim da je to ta nekolicina radnika. Želi da se zaštiti od možda otkaza“. Radnici su se žalili i lokalnoj upravi u Jagodini. Predsjednik gradske skupštine u Jagodini Dragan Marković komentirao je za B92 da tvornica Confezioni Andrea nije prekršila nijedan ugovor s gradom ili Republikom Srbijom i da on stoga ne može pomoći radnicima.

 

Izvor naslovne fotografije: B92/Thinkstock

zv