Barclays je široj publici u Hrvatskoj vjerojatno najpoznatiji kao glavni sponzor prve engleske nogometne lige, no Barclays je mnogo značajniji kao ozbiljni globalni bankarski igrač koji je u posljednje vrijeme povukao nekoliko značajnijih poteza. Prvi se sastoji u promjeni vrha uprave banke. Nakon uručivanja otkaza predsjedniku uprave Anthony Jenkinsu i dolaska novog glavnog čovjeka Johna McFarlanea, uprava je postavila ciljeve povećavanja efikasnosti funkcioniranja banke i podizanje cijena dionica.

Glavni mehanizam za ostvarivanje zadanih ciljeva sastojat će se u agresivnim potezima rezanja. Britanski list The Times je objavio  kako je u posjedu informacija da novo vodstvo banke Barclays ima u planu rezanje oko 30 000 radnih mjesta, tj. u planu je da se ukupan broj zaposlenika banke do 2017. godine spusti s oko 130 000 na 100 000, odnosno da se smanji za nešto više od 20%. Banka je u svibnju 2014. godine najavila rezanje oko 19 000 radnih mjesta, a Reuters izvještava kako su izvori iz banke posljedično demantirali navode lista The Times i da su spomenuli kako banka ostaje kod ranije najavljenog plana rješavanja oko 19 000 zaposlenika. Ove informacije, kako stvari zasad stoje, znače rezanje minimalno 14,5% zaposlenih.

Barclays je u ovome smislu trendsetter rezova zaposlenika, a druge banke nemaju nikakvih skrupula u vezi s brzim praćenjem ovakvih mjera. Tako je HSBC u lipnju ove godine najavio rezanje oko 50 000 radnih mjesta, dok su također i druge europske banke učinile iste ili slične korake: poput RBS-a, UBS-a i Deutsche Bank. 

Nadalje, Barclays ima želju, kako navodi Reuters, da se povuče iz dijela bankarskih usluga u Portugalu i Italiji. Izvori upoznati s procesom rekli su za Reuters da je Barclays u pregovorima sa španjolskom bankom Bankinter radi prodaje svojeg segmenta bankarskih usluga za privatne i poslovne osobe u Portugalu, dok će Barclays zadržati segment investicijskog bankarstva i kreditnih kartica.

 

zv