Prema navodima koji dolaze iz Meksika, poznata japanska kompanija Honda u svojoj automobilskoj tvornici u mjestu El Salto u meksičkoj pokrajini Julisco svojim radnicima onemogućava da se učlane u sindikat po vlastitoj želji radi predstavljanja u kolektivnom pregovaranju.

Točnije, Honda ne želi da se njezini radnici učlane u sindikat STUHM (Nezavisni sindikat zaposlenika Honde u Meksiku) i da STUHM radnike predstavlja u procesu kolektivnog pregovaranja. Ovo je samo nastavak dugogodišnjih antisindikalnih napora, posebno protiv nezavisnih sindikata, japanske kompanije Honda u Meksiku. Čelnici STUHM-a, José Luis Solorio i Luis Gerardo Rodriguez, navode kako se situacija s automobilskim tvornicama u Meksiko može ukratko opisati sljedećim podacima: radnici u samo dvije tvornice automobila, od njih ukupno 29 u Meksiku, predstavljani su od strane nezavisnih sindikata i imaju relativno pristojne plaće. U ostalim tvornicama čvrste pozicije drže tzv. „protekcijski“ sindikati koji ne dozvoljavaju slobodnu asocijaciju i učlanjivanje radnika.

U Hondinoj tvornici u El Saltu organizirani su izbori u svrhu utvrđivanja koji će sindikat predstavljati radnike u procesu kolektivnog pregovaranja. Međutim, STUHM nije uvjeren u regularnost i posljedičnu legitimnost procesa. Prema podacima koje posjeduje STUHM, popis radnika koji imaju pravo odlučivanja uključuje japanske administrativne zaposlenike, menadžere, ljude koji su odavno preminuli i radnike koji ne rade već deset godina u tvornici. STUHM se plaši kako je ovo jasan indikator eventualnog pokušaja namještanja rezultata od strane japanske kompanije Honda.

Slučaj „Honda Meksiko“ također je bila jedna od tema na posljednjoj ILO konferenciji u Ženevi.

 

zv