Novo izdanje Human Rights Film Festivala po petnaesti će put u prosincu zagrebačkoj i riječkoj publici ponuditi niz angažiranih, autorskih nezavisnih filmova iz kinematografija diljem svijeta. 15. HRFF održat će se od 4. do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 6. do 10. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.

Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske nezavisne produkcije; domaća će publika tako upravo na festivalu imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih i najzapaženijih filmova godine koji za cilj imaju ukazati na relevantna društvena pitanja i probleme.

Kao najznačajniji novitet, Festival ove godine predstavlja program pod nazivom "Sjedinjene Države Levanta" koji će se u suradnji s Booksom i Revija malih književnosti - Sjedinjene Države Levanta održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.

Naslov "Sjedinjene Države Levanta" sugerira da živimo u dobu krize u kojoj su politike najmoćnijih država postale jednako tako promašene i besmislene kao što su to višedesetljetna zbivanja na Bliskome Istoku. Pa će tako, primjerice, politika Sjedinjenih Država pod predsjednikom Trumpom biti jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

U sklopu spomenutog programa, Revija malih književnosti - Sjedinjene Države Levanta, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje, po prvi puta će u Hrvatskoj predstaviti suvremenu bliskoistočnu književnost na arapskom jeziku. Prema selekciji Zeine G. Halabi, profesorice arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, Revija će predstaviti šest književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine i objaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta "Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju".

Neki od naslova koje prikazujemo na ovogodišnjem Festivalu su "City of Ghosts" Matthewa Heinemana, "Nowhere to hide" Zaradashta Ahmeda, "Did You Wonder Who Fired the Gun?" Travisa Wilkersona, "The Reagan Show" Sierre Pettengill i Pacha Veleza, "En el Septimo Dia" Jima McKaya, "Beach Rats" Elize Hittman i "The Florida Project" Seana Bakera.