Medium podr%c5%a1ka radnicima u %c5%a1trajku u vrti%c4%87ima

15.05. Šire se štrajkovi u vrtićima, podrška stiže sa svih strana

Dok se štrajkovi odgojiteljica u vrtićima u Slunju i Vrsaru nastavljaju, od ovog tjedna štrajka se i u Biogradu na Moru. Osnivači vrtića u Slunju i Biogradu na Moru čak su tužili da je štrajk nezakonit, ali njihove su tužbe sudovi u Karlovcu i Zadru glatko odbacili!

Medium zvi%c5%beda%c4%8d

13.05. Objavljen prvi priručnik za zviždače!

Udruga Pomak objavila je važan alat za zviždače! Objavili su „Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ koji im ukazuje na pravne korake koje je potrebno poduzeti da bi stekli status prijavitelja nepravilnosti.

Medium odgajateljice u vrticu somk

09.05. Ravnateljica vrtića u Vrsaru pokušava onemogućiti štrajk i sindikalno djelovanje

Članice Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske započele su u ponedjeljak štrajkove u vrtićima u Slunju i Vrsaru. U potonjem, ravnateljica je optužila vodstvo Sindikalne podružnice SOMK-a da ih ne zanima tradicija vrtića i da im nije stalo do djece koliko do njih samih. No nije tu stala.

Medium radni%c4%8dka prava radnici

08.05. Ispunite anketu! Recite nam što mislite o vašem i našem omiljenom portalu!

Kao što možda znate, jedan od izvora financiranja portala Radnička prava je i Zaklada Rosa Luxemburg iz Njemačke. 

Medium somk odgajateljice %c5%a1trajk 1

06.05. Počeo štrajk u dva vrtića u Hrvatskoj

Vrtići u Slunju i Vrsaru od jutros su u štrajku! Biograd na Moru kreće sljedeći tjedan. No, možda će se pridružiti još vrtića. 

Medium trnjanski kresovi gore

25.04. Mreža antifašistkinja Zagreba dobitnica Nagrade grada Zagreba!

Na 33. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba usvojen je zaključak da se Nagrada Grada Zagreba ove godine dodijeli i Mreži antifašistkinja Zagreb! Čestitamo našim drugaricama i drugarima i za sljedeći tjedan vam najavljujemo priču o Društvenom domu u Hatzovoj iz koje djeluje MAZ.

Medium vrti%c4%87  dijete

22.04. Propala mirenja - tri vrtića u Hrvatskoj kreću u štrajk!

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) najavio je industrijske akcije u dječjim vrtićima u Biogradu na Moru, Vrsaru i Slunju. Iz SOMK-a kažu kako su se odlučili na štrajk nakon neuspješnog procesa mirenja i odbijanja sudjelovanja osnivača u kolektivnim pregovorima. 

Medium pexels pixabay 48889

16.04. Položaj i izazovi radnica na poslovima čišćenja i njege u Srbiji

U organizaciji nevladine organizacije ASTRA i zaklade Rosa Luxemburg Foundation u Beogradu je, u društvenom i coworking Prostoru Miljenko Dereta, prošlog tjedna održan okrugli stol "Osnaživanje radnica u pomagačkim poslovima: Položaj i izazovi radnica na poslovima čišćenja i njege u Srbiji".

Medium 435422548 3623301967922588 318039899758903278 n

15.04. "Šamac - Sarajevo, to je naša dika, izgraditi prugu sve do Dubrovnika"

Tračnice koje su nekad bile znak industrijalizacije na ovim su prostorima odavno znak propadanja, prugama se putuje nesigurno, dugo, gotovo da nam je svaki vlak postao vlak bez voznog reda. Jer, čemu služi vozni red kad je u željezničkom prometu posvemašnji nered? Pruge, loše održavane, mnogima su i znak nostalgije...

Medium screw 4929711 1280

05.04. Industrijski sindikati u borbi protiv krajnje desnice

Sindikati koji predstavljaju radnice i radnike u metalnoj, kemijskoj, energetskoj, rudarskoj industriji, tekstilu, odjeći i obući uoči izbora za Europski parlament odlučili su se suprotstaviti rastu krajnje desnice i njihovim napadima na prava radnika i sindikate. 

Medium children 4526384 1280

04.04. Ostali smo snažni, jasni i glasni te smo sindikalnom borbom veliki uspjeh ostvarili!

Odgojiteljice u splitskim vrtićima proteklih su mjeseci žustro pregovarale s Gradom Splitom oko plaća i materijalnih prava. Za svoja prava su se izborile, ali samo zato što su bile složne i sindikalno organizirane. Kako je Grad htio razbiti složne redove i ostale pregovaračke anegdote u svome osvrtu za Radnička prava...

Medium dscf0522

02.04. Zadruge u Argentini na udaru suspenzija i zatvaranja

Argentinski zadrugari, sindikati, organizacije socijalne, solidarne i narodne ekonomije upozorili su da tamošnja vlast vodi rat protiv zadruga. Sa skupa Ekonomija radnika i radnica (Encuentro Economía de los Trabajadores y Trabajadoras), poručili su da odbacuju izjave Manuela Adornija, glasnogovornika predsjednika Javiera Mileija, koje su pune ideoloških predrasuda i laži o...

Medium sparks 1405851 1280

25.03. Hrvatska u četiri godine izgubila gotovo 43.000 radnih mjesta u proizvodnim industrijama

Analiza podataka Eurostata pokazuje da Europska unija rapidno gubi radna mjesta u proizvodnji. Novo istraživanje Europskog sindikalnog instituta pokazalo je da je u posljednje četiri godine izgubljeno gotovo milijun radnih mjesta u proizvodnji.

Medium jagoda 2

14.03. Preminula Jagoda Milidrag Šmid

Preminula je naša draga drugarica i suradnica Jagoda Milidrag Šmid (1948 – 2024)

Medium etuc manifesto inst 0

12.03. Manifest Europske konfederacije sindikata uoči izbora za EP

Kako nam se bliži lipanj i izbori za Europski parlament, Europska konfederacija sindikata (ETUC) izdala je Izborni manifest u kojem poziva političke opcije da podrže 12 prijedloga koji bi poboljšali radne i životne uvjete radnica i radnika u Europskoj uniji.

Medium whatsapp image 2024 03 09 at 13.03.44  6

09.03. 8. mart je prošao, ali borba za ravnopravnost ne smije stati

Žene, žene, cvijeće, bombonijere s jedne strane. Prosvjedi, akcije i zahtjevi za ravnopravnost s druge. Tako bi po ključnim riječima mogli opisati jučerašnje obilježavanje 8. marta - Međunarodnog dana žena. Naravno da nema ničega lošeg da barem jedan dan u godini stavimo žene u fokus, razmišljamo o njihovom položaju u...

Medium 767d8f13 83ce 4b5d 8866 31133c564fad

08.03. Palestinske novinarke - rastrgane između vlastite boli i odgovornosti prema izvještavanju

Dok se uspostavljao WhatsApp video poziv s Ramalom, na Zapadnoj Obali, razmišljao sam što reći osobi s druge strane, a da te riječi ne budu isprazna patetika. Ni sada ne znam što reći ljudima čiji su sunarodnjaci u Gazi gladni i već 180 dana svaki dan razmišljaju da im je...

Medium prva fotka

20.02. Od sudbine Juliana Assangea zavisi i sudbina slobodnog novinarstva

Zbog WikiLeaksa znamo o ubojstvima civila, mučenju i zlostavljanju muškaraca i dječaka, špijunskim igrama SAD-a, tko je podržavao vojne pučeve, tko je naredio bombardiranja, raketiranja i napade dronovima kada je to odgovaralo SAD-u. Čovjeka koji je to objavio, Juliana Assangea, SAD želi zatvoriti na 175 godina strogog zatvora.

Medium person playing videogames  52001476290

19.02. Videoigre u službi radničkog organiziranja

Mogu li videoigre potaknuti sindikalno organiziranje? Na to pitanje pokušali su odgovoriti na tribini „Videoigre u službi radničkog organiziranja – bečka iskustva“. Tribina je održana u prostorijama SABA-e 15. veljače, a organizirala ju je Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba.

Medium snimka zaslona 2024 01 31 163740

31.01. Od 307.a do potpunog ušutkivanja novinara!

U Zagrebu i Splitu nekoliko stotina novinara i podržavatelja slobodnog novinarstva okupilo se kako bi se usprotivili namjeri Vlade da kriminalizira odavanje podataka iz istraga. Iako su novim izmjenama Kaznenog zakona novinari izuzeti kao mogući počinitelji, Hrvatsko novinarsko društvo upozorava da članak 307.a – neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne...