Radnička prava

Medium naslovna

04.10. Završio jedan od najvećih štrajkova u povijesti Hollywooda: Velika pobjeda za scenariste i pisce!

Nakon 150 dana provedenih u štrajku Udruženje američkih scenarista i Savez filmskih i televizijskih producenata postigli su preliminarni sporazum koji bi trebao osigurati zaštitu u jačanje radnih prava scenarista i pisaca. Međutim, borbu za svoja prava kroz štrajk nastavlja najveći sindikat glumaca i drugih radnika u filmskoj industriji. O radničkim...

Medium %c5%a0trajk u turskoj

29.09. Radnici prosvjeduju u Turskoj, Portugalu, Nigeriji, El Salvadoru, Kanadi

Radnici u turskoj metalskoj i automobilskoj industriji bore se za novi kolektivni ugovor. U Portugalu masovno štrajkaju radnici mesne industrije i sudski službenici i službenice. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u rujnu.

Medium naslovna

07.09. „To je kapitalizam, ono gdje će se moj direktor oblačiti u Londonu, a mi to moramo zaraditi“

U zagrebačkoj Novoj BAZI predstavljena umjetnička knjiga “TISAK, dvadeset i tri kioska” Igora Lasića i Marka Ercegovića.

Medium naslovna

01.09. Radnici prosvjeduju u Egiptu, Čileu, Argentini, Šri Lanci, Portugalu

Na granici sa Sudanom u kolonama u pomoć pozivaju, prosvjeduju i ginu vozači kamiona iz Egipta. U Čileu i Argentini štrajkaju učitelji i učiteljice. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu štrajkova i prosvjeda za kolovoz.

Medium naslovna digest

31.07. Radnice prosvjeduju u Peruu, Keniji, Italiji, Izraelu, Šri Lanci, Kini

Protiv režima prosvjeduju i pod policijskim pendrekom ginu radnici i radnice u Peruu i Keniji. U Italiji je štrajkalo deset tisuća radnika u zračnim lukama, u Šri Lanci se zdravstvene radnice bore protiv privatizacije. Sve ovo i više čitajte u našem kratku pregledu štrajkova i prosvjeda za srpanj. Ovo nam...

Medium naslovna

13.07. Publikacija “Klima i rad”: Pravedna tranzicija mora biti polje djelovanja sindikata

U utorak je u Zagrebu predstavljena publikacija Klima i rad: Prilagodbe radnih mjesta i radnika na klimatsku krizu autorice Ana-Marie Boromise čiju je izradu naručio Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Nemamo previše vremena za djelovanje, a najviše će nastradati oni najranjiviji, istaknuto je, između ostaloga, na predstavljanju publikacije.

Medium naslovna

30.06. Radnici prosvjeduju u Iranu, Bangladešu, Portugalu, Nigeriji, Izraelu, Venezueli

U Venezueli prosvjedi zbog uhićenja trojice rudara koji su organizirali štrajk u tvornici Sidor Steel, u Bangladešu glas dižu tekstilni radnici i radnice, zbog ubojstva sindikalnog vođe Shahidula Islama. U Nigeriji štrajkaju vozači Bolta i Ubera. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u lipnju.

Medium naslovna

22.06. Apatija – riječ koja najbolje opisuje ostatke hrvatske tekstilne industrije

Cijena odjevnog predmeta govori da je riječ o predmetu bez vrijednosti, za brzu potrošnju i lako odbacivanje. Uz to su radnice tekstilne industrije među najslabije plaćenima na svijetu – na reklame se troši 12 posto cijene proizvoda, dok plaće radnica čine tek 1,8 posto cijene proizvoda. Piše Matea Grgurinović.

Medium naslovna

16.06. Predstavljanje rezultata istraživanja “Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji”

 

Medium fotka za naslov cc

08.06. Nešto je trulo u City Connectu

O tome da se u City Connectu, kontakt centru u vlasništvu Transcoma gazi po radnicima, osobito po onima koji su se usudili sindikalno organizirati već smo pisali, no situacija je proljetos eskalirala otpuštanjem članova sindikata i zabranom pojavljivanja na radnom mjestu sindikalnom povjereniku Igoru Čudiću.

Medium naslovna

31.05. Radnice prosvjeduju u Angoli, Iranu, Palestini, Sloveniji, Cipru

U Iranu i dalje traju štrajkovi i prosvjedi – bune se penzionerke, vatrogasci, radnice i radnici na poljima prirodnog plina. Osobni asistenti i asistentkinje u Sloveniji prvi put u povijesti stupili su u štrajk. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u maju.

Medium naslovna

12.05. Zdravstveni sustav ne čine samo liječnici: prosvjed radnika u zdravstvu

„Sustav ne treba ministre, nego radnike. Radnici su svi: nosači, kuhari, servirke, medicinske sestre, primalje“, rekla je Brankica Grgurić iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara na jučerašnjem prosvjedu radnika u zdravstvu na zagrebačkom Zrinjevcu. Tamo je bila i naša Lucija Makovica.

Medium naslovna

10.05. Štrajk vozača kamiona u Gräfenhausenu: solidarno do pobjede

“Tretirani su kao životinje te su se borili kao lavovi” – tako nizozemski sindikalac Edwin Atema opisuje stotinjak vozača kamiona uglavnom iz istočne Europe koji su proteklog mjeseca štrajkali zbog neisplate plaća. Piše Sandra Kasunić.

Medium naslovna

01.05. Radnici prosvjeduju u Iranu, Nigeriji, Latviji, Urugvaju, Sjevernom moru

Radnici i radnice naftne industrije štrajkaju u Iranu, Nigeriji, Sjevernom moru. U Latviji je štrajkalo dvadeset tisuća učitelja i učiteljica. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u travnju.

Medium nrega workers protest india

31.03. Radnici prosvjeduju u Boliviji, Velikoj Britaniji, Indiji, Šri Lanci, Novom Zelandu

U Boliviji i Novom Zelandu učionice prazne. U Indiji, brojni štrajkovi, a među njima i pobjeda poljoprivrednika i poljoprivrednica nakon šest dana marša i sto kilometara propješačenih prema Mumbaiju. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u ožujku.

Medium naslovna

10.03. Nema mira u avioindustriji

Nakon turbulentne jeseni, očekuje nas i turbulentno proljeće u avioindustriji. Piše Martina Domladovac.

Medium naslovna

28.02. Radnici prosvjeduju u Indiji, Maleziji, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Maroku

Veljača u sebi nosi najmanje dana, ali popis radničkih akcija i ovoga je mjeseca dug. Oko milijun administrativnih radnika i radnica štrajkalo je u Zapadnom Bengalu u Indiji, a s radom se pošteno zastalo i na svih 150 britanskih sveučilišta. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda...

Medium naslovna

14.02. I'm Holding on

Zagrebački holding firma je u gradskom vlasništvu koja definitivno zaokuplja najveću pažnju javnosti, a radnici ovog najvećeg zagrebačkog poduzeća često se svode pod zajednički nazivnik „uhljebi“, iako oni pružaju vitalne usluge za funkcioniranje grada. U idućim mjesecima na Radničkim pravima čitajte seriju tekstova upravo o njima – radnicima i radnicama...

Medium naslovna

02.02. Radnice prosvjeduju u Peruu, Izraelu, Libanonu, Turskoj, SAD-u

Nova godina, borbe stare – u Libanonu štrajkaju učiteljice i radnici telekomunikacijskih kompanija, u Turskoj platformski dostavljači traže veća prava, a u New Yorku su se za bolje uvjete rada izborile medicinske sestre. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u siječnju.

Medium naslovna

16.01. Transnacionalne migracije u Srednjoj i Istočnoj Europi iz intersekcijskih perspektiva rase, roda, klase i državljanstva – ELMO-va serija