17. izdanje SUBVERSIVE FESTIVALA održava se od 20. svibnja do 8. lipnja. Novi „majski šušur“ uz raskošno festivalsko izdanje uz četrdeset dokumentarnih i igranih filmskih naslova, brojne panele, predavanja i promocije knjiga, tri izložbe, multimedijalna događanja te gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, sve uz ovogodišnju festivalsku temu ŽIVJETI BEZ KAPITALIZMA.

Najzvučnija gošća ovogodišnjeg festivalskog izdanja je ANGELA DAVIS, istaknuta američka politička aktivistkinja, feministkinja i teoretičarka Crnog marksizma, koja se profilirala na čelu Komunističke partije SAD-a tijekom 1960-ih, a imala je bliske odnose i s Partijom Crnih pantera kroz svoj angažman u Pokretu za građanska prava.

U predavanju koje ekipa iz Subversivea organizira 7. lipnja zajedno s MaMom i Booksom, Davis će se osvrnuti na svoj dugogodišnji aktivistički i teorijski rad koji je obilježilo promišljanje, organiziranje i djelovanje protiv historijski situiranog sistemskog rasizma i karceralnog nasilja u SAD-u.

SUBVERSIVE FILM FESTIVAL (20. – 26. 5.)

Subversive Film Festival od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC ponovno će okupiti autore koji kritički promišljaju svijet oko nas i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi će se natjecati za nagrade Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ za najbolji dokumentarni i igrani film. Bogati program donosi nove filmove renomiranih autora kao što su Victor Erice, Alice Rohrwacher, Rose Glass, Mladen Đorđević, Bertrand Bonello, Hong Sang-soo, Godfrey Reggio, Bill Morrison, Raúl Ruiz i Subversive Film Collective (Ramallah/Brisel), pobjednike prestižnih filmskih festivala u Locarnu, Veneciji, Cannesu, Sundanceu, Berlinu i Chicagu, kao i aktualne laureate važnih dokumentarnih festivala CPH:DOX, Thessaloniki i Beldocs. 

SUBVERSIVE FORUM (27.5. – 1.6.) U fokusu 17. Subversive Foruma, koji će se održati od 27. svibnja do 1. lipnja u Kulturno informativnom centru (KIC), pitanje je klimatskih promjena i obuhvatnije ekološke krize. Na koji način je ona povezana s imperativom rasta koji je kapitalizmu inherentan i čini jezgru njegove historijske dinamičnosti. Imamo li kapaciteta suprotstaviti se prijetećoj destrukciji? Koje resurse kreativnosti moramo otkriti i mobilizirati kako bi fatalnu vezu kreativnosti i destrukcije presjekli i na njeno mjesto postavili nešto drugo? U doba kada prijeti izazov koji nadilazi sve državne granice, raste prijetnja politike koja nema drugog odgovora nego da agresivno umnaža fizičke i identitetske granice, kako bi se očuvala iluzija da sve može ostati isto. Kako objasniti da ta politika organiziranog poricanja realnosti uspijeva pridobiti sve širu glasačku potporu? Pored bogatog paralelnog programa, okruglih stolova, te promocija knjiga domaćih i stranih autora i autorica, predavanja će održati politička ekonomistkinja i teoretičarka roda Elle O’Rourke, politički komentator i teoretičar Richard Seymour, britanska filozofkinja Kate Soper, američka politologinja Jodi Dean, član Zetkin kolektiva George Edwards i njemački sociolog Oliver Nachtwey. Tu su i ljubljanska filozofkinja te lakanovska teoretičarka Alenka Zupančič, poznata britanska feministička teoretičarka i članica Care kolektiva Lynne Segal, njemački filozof Christoph Henning i hrvatski filozof te publicist Boris Buden.

ŠKOLA SUVREMENE HUMANISTIKE I 4. ANTIKAPITALISTIČKI SEMINAR (3. – 9.6.)

U sklopu Škole suvremene humanistike od 3. do 9. lipnja u Galeriji SKD „Prosvjeta“, održava se i 4. Antikapitalistički seminar u suradnji s portalom Slobodni Filozofski, jednotjedni program političke edukacije u kojem nastavljamo mapirati i kritički sagledavati analitičke okvire različitih oblika društvenog i političkog angažmana. Prijave su otvorene do 26. svibnja na e-mail slobodnifilozofski@gmail.com.