Javnom akcijom 'Nevidljive vijesti iz svijeta rada' inicijativa 'Za rad spremne' pokušava ukazati na specifične situacije s kojima se mladi ljudi u Hrvatskoj susreću na tržištu rada. Kako bismo što autentičnije prikazale stanje, puštat ćemo 'nevidljive vijesti', odnosno ispovijesti mladih koje smo sakupile u istraživanju 'Mladi na tržištu rada'. Dok se o visokom broju nezaposlenih mladih još govori u javnom prostoru, o oblicima rada, njihovoj (ne)sigurnosti, potplaćenosti, negativnim iskustvima, svjedočanstvima i strahovima za budućnost priča se tek tihim glasom u privatnoj sferi. Pridružite nam se u subotu, 6. lipnja u 11 sati na Cvjetnom trgu i poslušajte o čemu je riječ!

Istraživanje 'Mladi na tržištu rada', čije su autorice članice inicijative 'Za rad spremne' – Anja Repalust i Irena Velimirović – pokazalo je kako čak 87 posto ispitanih mladih razmišlja o odlasku u inozemstvo, 35 posto je doživjelo vrijeđanje od strane nadređenog, više od 60 posto ispitanih zaposlenih mladih radi za plaću manju od 4.500 kuna, a čak iznad 65 posto priznaje kako ne mogu samostalno preživjeti od svojih primanja te im pomažu roditelji ili partneri/ce. 

Osim toga, istraživanje je polučilo čitav niz svjedočanstava diskriminacije, zlostavljanja i nepravdi prema mladim na tržištu rada, posebice prema mladim ženama. Upravo ta svjedočanstva ćemo emitirati u formi 'nevidljivih vijesti'.

Dodatno, budući da je posljednjih godina ugovor na neodređeno je postao iznimka (više od 90 posto novozaposlenih radi na ugovor na određeno li u nesigurnim oblicima rada), što mlade ljude dovodi u situaciju permanentne nesigurnosti, aktivistkinje ZRS-a će tijekom akcije dijeliti ugovore na neodređeno. Dođite po svoj primjerak ugovora koji je izgubio smisao čak i u temeljnom zakonu koji regulira radnička prava – Zakonu o radu. Kako je krenulo, možda ga nikada u životu nećete vidjeti!

Korisni linkovi:

https://www.facebook.com/pages/Za-rad-spremne/528170570562685

http://www.cesi.hr/attach/_m/mladi_na_trzistu_rada_izvjestaj_final.pdf

http://www.libela.org/vijesti/6152-mladi-na-trzistu-rada-neperspektivnost-i-nezaposlenost-u-turbulentnim-vremenima/

http://www.libela.org/vijesti/6255-kakva-je-buducnost-mladih-strahuju-da-se-nikada-nece-moci-osamostaliti-naci-posa/