Odgajateljice, dječje njegovateljice i socijalne radnice udružene u sindikat VER.DI, po brojnosti drugi najveći sindikat u Njemačkoj, 25. veljače započele su redovne kolektivne pregovore kojima su željele utjecati na loše radne uvjete, niske plaće te dugogodišnje društveno zanemarivanje tih za odgoj, skrb i njegu djece presudnih djelatnosti u kojima pretežno rade žene. Kako poslodavci nisu imali sluha za njihove zahtjeve, VER.DI je raskinuo kolektivni ugovor, a nakon opetovanih neuspješnih razgovora te štrajkova upozorenja, u travnju je organizirao glasanje o vremenski neograničenom štrajku do ispunjenja zahtjeva za kojeg se opredijelilo 96% članstva. Članice VER.DI-ja već su mjesec dana u štrajku čiji se ishodi ne mogu predvidjeti, no jedno je sigurno – odlučne su u svojim naumima, a u tome ih podupiru i roditelji.

Kampanjom simboličkog naziva “Podignuti sada”, nadaju se podignuti svijest o socijalnoj, društvenoj, odgojnoj i obrazovnoj važnosti njihovih profesija kao i o nužnosti poboljšanja radnih uvjeta te povećanja do sada ispodprosječnih mjesečnih primanja.

Odgajateljice u Hrvatskoj dijele slične probleme vezane uz kršenje njihovih radničkih prava, na što su ukazivale kampanjom “Za bolje uvjete rada i dostojanstvo struke”. Stoga Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) organiziraju akciju podrške njemačkim odgajateljicama i socijalnim radnicama, čime žele osvijestiti položaj ovih radnica te ukazati na važnost zajedničkog djelovanja i međunarodne sindikalne i radničke solidarnosti.

Akcija će se održati se u utorak, 26. svibnja. u 9:30 ispred Radničkog doma, Krešimirov trg 2 u Zagrebu.