Mirovni studiji Zagreb i Mirovna akademija Sarajevo pozivaju vas na razgovor: Aktivizam i društvena promjena kod susjeda - primjeri iz Bosne i Hercegovine. Dođite 19. svibnja 2015. od 19 do 21 sat u Kuću ljudskih prava, Selska cesta 112a. Uvodne prezentacije dati će nam: Tomislav Tomašević, Heinrich Boell Stiftung, Zagreb; Emin Eminagić, aktivist iz Tuzle; Emir Hodžić, aktivist iz Prijedora.U situaciji u kojoj je smanjivanje socijalnih i ekonomskih prava sve veći izvor nejednakosti među ljudima, a istovremeno političke elite sve čvršće čuvaju svoju poziciju, prakse društvene solidarnosti sve su važnija poluga, a povezivanje socijalnih i političkih prava sve važnije.

U veljači prošle godine u Bosni i Hercegovini povod za širu frontu građanskog organiziranja bila je neisplata 54 mjesečnih plaća radnicima u tuzlanske tvornice Dita i njihova nemogućnost da komuniciraju s vlastima Tuzlanskog Kantona. S radnicima se ubrzo solidarizirala šira javnost i na kratko mobilizirala građane Bosne i Hercegovine u borbi za promjene. Mobilizacija većeg broja građana pretočila se u građanske plenume, neko vrijeme odolijevala nacionalističkim pritiscima i u prvi plan stavila zajedničke probleme svih građana Bosne i Hercegovine.

O kontekstu ovih događaja, njihovim posljedicama i nasljeđu govoriti će aktivisti: Emin Eminagić iz Tuzle i Emir Hodžić iz Prijedora.

Pitanja koja otvaramo ovim razgovorom su i pitanja su društvene solidarnosti: u kojoj mjeri borba za socijalna i ekonomska prava može biti mobilizator društvene promjene na našim prostorima, u kakvom je ona odnosu s mobilizacijom etniciteta, tko su akteri u promjenama?

Pridružite nam se na razgovoru!

Mirovni studiji, prostor za nemirne građane