Udruga BRID (http://www.brid.coop/) vas poziva na predavanje i raspravu čija je svrha povezivanje građanskih i radničkih inicijativa u našoj široj okolici. Svoje aktivnosti i rad će u subotu, 22. studenog u prostorijama Koordinacije udruga mladih Siska - Kluba mladih SKWHAT, na adresi: Park Perivoj Viktorovac b.b. u 17:00 sati, predstaviti članovi udruge Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) iz Zagreba.

Na predavanju će govoriti članovi udruge BRID, Velimir Gašparac i Bojan Nonković te će predsjednik udruge mladih - KUMS, Igor Kovač, predstaviti rad kluba i udruge KUMS – Koordinacija udruga mladih Sisak. Razgovor i diskusiju će moderirati Petra Ivšić, bivša članica sisačke udruge, U.R.L.A.M..

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju nastala je u ožujku 2012., a bavi se zaštitom i promicanjem radničkih prava, demokratskog procesa odlučivanja i ekonomske demokracije među radnicima. Organizacija nastoji pružiti pravnu, ekonomsku i terensku pomoć radnicima i radnicama u obrani njihovih prava, samoorganiziranju, uspostavi grass-root demokratskih sindikata te restrukturiranju radnih mjesta na principima demokracije i solidarnosti te u skladu sakooperativnim načelima. Organizacija također radi na uspostavljanju radničkih saveza i širih platformi temeljenih na solidarnosti uključujući suradnju sa sindikatima, nevladinim organizacijama, grass-root pokretima i ostalima zainteresiranima za radnička pitanja.

Do danas je BRID sudjelovao u organizaciji prikupljanja potpisa protiv privatizacije autocesta, radu s Ženskom frontom za radna i socijalna prava tijekom kampanje protiv novog Zakona o radu, a njegovi članovi proveli su i istraživanje aktivnih mjera zapošljavanja te, zajedno s pulskim aktivistima, organizirali tribinu o mogućoj koncesiji poluotoka Muzil; isto tako, video-sekcija organizacije do danas je proizvela kraće priloge koji pokrivaju pitanja problema u Imunološkom zavodu, oporavka od posljedica ovogodišnjih poplava u Gunji te promjena u radnom zakonodavstvu. Uz to, aktivno je uključen u organizaciju i izvođenje sindikalnih škola u suradnji s nizom sindikata čiji je cilj edukacija sindikalnih povjerenika o nizu tema kao što su feminizam, radno zakonodavstvo i metode sindikalne borbe.

Projekt podupire; Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.