Institut za političku ekologiju (IPE) organizira seminar pod naslovom Budućnost rada u ekološkoj tranziciji. IPE u najavi naglašava:

"Predstavljaju li ekološki izazovi prepreku ili priliku za razvoj? Koju cijenu sadašnjeg modela razvoja plaćaju radnici? Može li domaća industrija krenuti zelenim putem i pritom zadržati radna mjesta te poboljšati radne uvjete? Na koji način klimatske promjene mijenjaju uvjete proizvodnje i potrošnje i kako se domaća industrija sa tim nosi? Kakve promjene u svijet rada donosi prilagodba industrije na rastuće ekološke izazove? Ima li prostora za novu ekologiju rada? Jesu li zeleni poslovi radno intenzivniji i kvalitetniji? Što je dugoročno potrebno osigurati i u kojim sektorima za što lakšu ekološku transformaciju privrede i industrijskog sektora?

Na ta i mnoga druga pitanja odgovore će potražiti Institut za političku ekologiju u suradnji sa Zelenom Evropskom Fondacijom i uz podršku Heinrich Böll Stiftunga kroz jednodnevni seminar o utjecaju ekološke tranzicije na rad, radne uvjete i općenito transformaciju koncepta rada/posla koja se događa zbog rastućih ekoloških izazova. Seminar će se održati 14.studenog 2016. u Zagrebu u Novinarskom domu od 11 do 16 sati.

Prelazak i privrede i industrije na ekološk(ij)a, pravednije i održivije načine proizvodnje već se – uz više ili manje uspjeha – događa i globalno i na razini Evrope. U nekim slučajevima on gotovo da poprima format tehnoloških revolucija, u drugima se pak odnosi na sporije i postepene procese transformacije koji podrazumijevaju prilagodbu društava, građana i radnika. Iako u posljednjih nekoliko godina bilježimo rast zelenih poslova širom Europe, otvaraju se pitanja koja se tiču svijeta rada i novih oblika udruživanja. Budući da takva promjena stvara nepovratni utjecaj na radne uvjete, kvalitetu rada, sigurnost na rad, sigurnost posla, radno vrijeme i obrazovni sustav ona je ujedno i prilika za stvaranje nove ekologije rada koja bi poboljšala kvalitetu života, društvenu pravednosti i radne uvjete. Polazeći od novog poticaja za pokretanje industrijske politike u Hrvatskoj, ovaj seminar ima namjeru predstaviti različite poglede na stvaranje uvjeta za održivi rad u Hrvatskoj.

Seminar se odvija u sklopu ECOPRO projekta koji provodi Zelena Evropska Fondacija sa svojim partnerima, a u 2016 godini poseban fokus je na konceptu održivog rada u ekonomiji koja raskida sa klasičnim konceptom rasta, a sa posebnom pažnjom na rodne, kasne i druge nejednakosti u svijetu rada. Jedna od namjera seminara je i nastaviti sa razvijanjem stalnog prostora za razgovor između ekološkog pokreta, stručnjaka i sindikalnih udruženja, u ovom slučaju primarno o mogućnostima poboljšanja radnih uvjeta, radnog vremena i kvalitete posla koje mogu biti usklađena sa korjenitim promjenama u sustavu proizvodnje i potrošnje."

Ulaz je slobodan.


PROGRAM RADA

11:00 – 13:00
UVODNE NAPOMENE
Vedran Horvat, Institut za političku ekologiju, Zagreb

Beate Littig, Institut za napredne studije, Beč
Toni Vidan, Evropski ekonomski i socijalni odbor, Brussels/Zelena akcija, Zagreb
Ana Maria Boromisa, Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb
Siniša Vinković, Evropska konfederacija sindikata

13:00 – 14:00 Ručak

14:00 – 16:00
Karolina Leaković, SDP, Zagreb
Branko Ančić, Institut za društvena istraživanja, Zagreb
Bojana Percan, SSSH, Zagreb
Sven Jankovski, MMH, ZagrebNajava događanja preuzeta s facebooka.