PROGRAM

Petak, 6.6. 14.00 @ Lenjin

Otvaranje Konferencije o samoorganiziranju
Željezara Sisak kao gospodarsko-kulturni fenomen – razgovor s bivšim radnicima Željezare i organizatorima festivala

Petak, 6.6. 15.00 @ Lenjin

Solidarnost netko mora organizirati
Radnička, antifašistička, humanitarna – suprotno sistemskim zadatostima i ideologiji individualizma, solidarnost se ipak i dalje događa. Od lokalne zajednice koja je stala u obranu Petrokemije, solidarnosti koja se rađa na podlozi plenuma, pa do osiguranja osnovnih potreba svojim osiromašenim sugrađanima – solidarnost ipak netko mora organizirati. Sudionici/e tribine iznijeti će svoja iskustva o tome kako najbolje živi i raste solidarnost i koji organizacijski modeli ju prate.

Sudjeluju:
Hrvoje Jurić (Direktna demokracija u školi)
Davor Rakić (EKN – Petrokemija Kutina)
Daša Poredoš Lavor (Građanska inicijativa Moj grad Sisak)
Moderira: Nikolina Rajković (BRID)

Petak, 6.6. 16.30 @ Lenjin

Partizanski grah koji kuha zagrebačka antifa ekipa, unplugged svirka

Petak, 6.6. 17.00 @ Lenjin

Sisak- vodeni putevi nove industrije

Sisak, grad na tri rijeke, u svojim razvojnim strategijama ističe važnost svog geografsko-prometnog položaja iako je riječni promet još uvijek daleko od razine na kojoj bi mogao biti. Na tribini ćemo razgovarati o važnosti razvoja riječnog prometa za grad Sisak i regiju s obzirom na ekonomsku isplativost, ekološku prihvatljivost i energetsku učinkovitost. Pokušat ćemo odgovoriti na pitanja o najvažnijim strukturnim problemima u navedenom sektoru, privatizacijskim procesima, možebitnim lobijima koji ne podržavaju razvoj riječnog prometa, stanju plovnih puteva i pripadajuće infrastrukture u Hrvatskoj, dezintegriranosti mreže, obrazovnom kadru, radničkim pravima i sindikalnom organiziranju. Riječni promet te obnovu i izgradnju sisačkih luka stavit ćemo u kontekst postojećih industrijskih pogona kao i preostale industrijske infrastrukture uključujući pogone i znanje koje trenutno stoji neupotrebljeno te ćemo promišljati može li se grad ipak razvijati u smjeru u kojem ćemo u bliskoj budućnosti proizvoditi i voziti rijekama, a na korist čitave zajednice.

 

Subota, 7.6. 11.00 @ Institut

Nezavisna kultura u gradskoj kulturnoj politici
Koje su ključne točke u kulturnom razvoju grada Siska i koja je uloga aktera nezavisne scene? Što čini okosnicu postojećih praksi u lokalnoj kulturnoj politici i kakvi su međuodnosi donositelja odluka, kulturnih institucija i nezavisnih umjetnika i kulturnih aktivista? Što možemo saznati iz iskustava nezavisne kulturne scene u drugim sredinama? Što je potrebno poduzeti kako bi se oslobodili potencijali kulturnog razvoja grada?

Sudjeluju:
Goran Grgurač, Grad Sisak, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo
Emina Višnić, ravnateljica Zagrebačkog centra za nezvisnu kulturu i mlade – Pogon
Denis Mikšić, KA-Matrix, Karlovac/Clubture
Igor Kovač, Koordinacija udruga mladih Siska
Moderatorica: Katarina Pavić, Clubture

Subota, 7.6. 13 h – 18 h @ Osnovna škola Braća Bobetko

malonogometni turnir Kup Željezare (White Angels)

White Angels će na Festivalu Željezara organizirati malonogometni turnir s azilantima, lokalnim ekipama iz Siska, umjetnicima i aktivistima.

Subota, 7.6. 14.00 @ Lenjin

Prostor i upravljanje u Željezari Sisak
Na osnovu intervjua s radnicima Željezare i voditeljima nekadašnjih SIZ-ova, ocrtat ćemo upravljačku strukturu Željezare Sisak i mapirati nekoliko scenarija – scenarij u kojem rad u Željezari gradi stambeni prostor, scenarij drugačijeg upravljanja i raspodjele privatizirane i nacionalizirane imovine i scenarij u kojem oni koji poznaju radni proces Željezare mogu ponuditi alternativu proizvodnog razvoja i upravljanja javnim prostorom.

Sudjeluju:
Iva Marčetić (Pravo na grad)
Sven Sorić (Anarhitektura)
Jere Kuzmanić (Anarhitektura)
Ana Sopina (Arhitektonski fakultet)
Predstavnici Željezarinih SIZ-ova

Subota, 7.6. 15.30 @ Lenjin

Radničke borbe: zajednička fronta
Radnici Željezare Sisak ostali su usamljeni u pokušaju zadržavanja svojih radnih mjesta i nekada impresivnih postrojenja. Danas su na udaru ne samo preostale tvornice već i zajednička dobra poput vode i prometne infrastrukture. Partnerstva između udruga i sindikata još nisu odnijela velike pobjede. Koje taktike imamo na raspolaganju, iz kojih iskustava učimo i kako formiramo zajedničku frontu?

Teodor Celakoski (Pravo na grad)
Bojan Nonković (BRID)
Darko Idžaković, županijski povjerenik SSSH
Moderira: Iva Ivšić (BRID)

Nedelja, 8.6. 11.00 @ Institut

Društveni pokreti i mediji
Zagušeni medijima kojima ne vjerujemo, teško se probijamo do analize konteksta i proizvodnih odnosa, a uzbudljivost proizvodnje i čitanja zamijenili smo ozbiljnošću i prekarnom pozicijom medijskih radnika. Primjerima iz bliže i dalje prošlosti – od letrista i situacionista do zelenih anarhista, preko nove ljevice, a izvan indoktrinacije i političke mobilizacije, pokušat ćemo doći do odgovora: Kako teme o kojima razgovaramo možemo medijski posredovati, kako medijski pratiti pokrete i kako razvijati medije koji će graditi naše zajednice?

Sudjeluju:
Aleksa Golijanin (Anarhija blok 45)
Nataša Kovačević (Nepokoreni grad)
Marko Kostanić (Bilten.org)

Nedelja, 8.6. 14.00 @ Lenjin

Zeleno i lijevo – stalni konflikt ili nova suradnja?
Zeleni ne razumiju napredak, a lijevi su apologeti masovnih postrojenja. Kada zeleni prosvjeduju pred tvornicama, lijevi se brinu za radna mjesta. Sudionici tribine će prodiskutirati predrasude o zeleno-lijevim politikama uz uvod o Sisku u kojem se dok je radila Željezara nije pričalo o zagađenju. Pokušat ćemo pokazati kako zeleno i lijevo nisu sukobljene strane i ocrtati modele njihove nove suradnje.

Sudjeluju:
Uvodno izlaganje: Komunizam i ekologija, Danijel Prerad (Sisačka eko akcija)
Vedran Horvat (Heinrich Böll Stiftung Hrvatska)
Bernard Ivičić (Zelena akcija)
Goran Jeras (Zadruga za etično financiranje)
Moderira: Saša Balen (Gradski vrtovi Sisak)

Nedelja, 8.6. 15.30 @ Lenjin

Što je nama antifašizam?
Od prvog partizanskog odreda u Brezovici do ubojstava za vrijeme zadnjeg rata. Od Vjere Solar do radnika Željezare – uz pratnju povijesnog revizionizma, fašizam poprima različita lica, a antifašistkinje i antifašisti razgovaraju o novim borbama i tome što je za njih antifašizam danas.

Sudjeluju:
Eugen Jakovčić (Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću)
Milena Ostojić, Velimir Gašparac, Luka Čuljak, Damir Čuljak (Mlade antifašistkinje Zagreba, MAZ)
Moderira: Tamara Opačić (h-alter)

6-8.6. @ Institut

Muzej kvarta Željezara (Kontraakcija)
Kontraakcija će putem Muzeja Kvarta Željezara, na festivalu predstaviti naslijeđe industrijskog i postindustrijskog Siska, odnosno njegovih zajednica, od prvotnog utopističkog koncepta rada i života grada do rezultata tranzicijske pretvorbe.