Gosti: Dora Slakoper (Zagreb), Srđan Kovačević (Zagreb), Lidija Čulo (Zagreb).
Moderira: Višnja Vukašinović (Split/Zagreb)

Raspored:
19:30 vrata
20:00 razgovor
21:00 projekcija
Trafika (Dora Slakoper, 2021)
Tvornice radnicima (Srđan Kovačević, 2021)

Upad je besplatan.
Trafika - trailer: youtu.be/x4DKVduVVMI
Tvornice radnicima - trailer: vimeo.com/566487335
Ovog studenog Filmske večeri u Močvari istražuju tezu iz naslova zbirke pjesama Cesarea Pavesea i pitaju se kako, zašto i koliko umara znoj svakidašnji u društvu profita i podražaja.

U kratkom filmu Trafika (2021) Dora Slakoper prikazuje svakodnevni ritam prodavačice na privatnom kiosku i pritom stvara izrazito dinamičan i kreativan uvid u rutinu žene skrivene s druge strane novina i cigareta. Suprotnim pak putem, ali također s impresivnim rezultatom, kreće Srđan Kovačević u dugometražnom dokumentarnom debiju Tvornice radnicima (2021). Prateći svojom prijateljskom kamerom tijekom pet godina radnike tvornice ITAS u Ivancu on stvara slojevit filmski dokument pokušaja održavanja na životu modela samoupravljanja u uvjetima kapitalističkog žrvnja. A o žrvnju i drugim konceptima koje vezujemo uz suvremeno polje rada, osim s autorima filmova Dorom Slakoper i Srđanom Kovačevićem, razgovarat ćemo i s novinarkom Lidijom Čulo, čija je serija tekstova objavljena na portalu Mreže antifašistkinja Zagreba (maz.hr), bila inspiracija za film Trafika. Hrvatski film uvijek je znao autentično prikazati lice i naličje radničke klase, a to je itekako tako i u trenutku u kojem živim i koji nam je podario ova dva filmska uzvika za odmornije sutra. Dođite ih vidjeti i čuti.
Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.
Zbog epidemioloških mjera vodimo pisanu evidenciju posjetitelja pa vas molimo da dođete prije početka kako bi izbjegli gužvu na ulazu i kako ne bi zakasnili na početak.


Tekst i slika preuzeti s Facebooka