Mreža antifašistkinja Zagreba održati će izložbu pod nazivom Glasovi otpora - prakse antifašističke propagande u okupiranom Zagrebu. Izložba će biti postavljena u Galeriji Forum, a prikazati će jedan aspekt borbe protiv fašizma u razdoblju okupacije Zagreba, od 1941. do 1945. godine.

Zamišljena je i kao eksperimentalni test of concept i borbu protiv fašizma prikazuje na način koji je danas uobičajen za suvremene europske muzeje otpora fašizmu, poput onih u Berlinu, Amsterdamu ili Oslu. Također, izložba je zamišljena i kao dio budućeg muzeja otpora fašizmu u Zagrebu. Cjelokupni projekt polazi od pretpostavke da je u gradu Zagrebu potrebno, po uzoru na europske muzeje, uspostaviti muzej otpora kojim bi nakon višedesetljetnog zanemarivanja ili jasnog povijesnog revizionizma bila omogućena valorizacija antifašističkog nasljeđa i vrijednosti.

Više muzejskih postava i zbirki koje su tematizirale antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu, odnosno, Narodnooslobodilačku borbu, danas su uglavnom uklonjeni te je ova tema obrađena samo u malom dijelu stalnog postava Muzeja Grada Zagreba, a i tamo na neadekvatan i historiografski problematičan način. Centralna muzejska institucija koja se bavila NOB-om, Muzej revolucije naroda Hrvatske, pripojena je do tad manjem Hrvatskom povijesnom muzeju i u praksi ukinuta. Također, poseban je problem što je muzejska građa Muzeja revolucije raspačana u više zbirki loše organiziranog deponije Hrvatskog povijesnog muzeja te tek mali dio nje, kroz privremene izložbe, prikazivan javnosti, a većina je nedostupna na uvid čak i istraživačima.

Prezentirat će se ustaška propaganda i kontrapropaganda zagrebačkog antifašističkog otpora u obliku plakata, letaka, skrivenih edukativnih materijala komunističke partije i sličnoga. Osim tiskanih materijala izložba će tematizirati radio propagandu i ulični aktivizam, a dio prostora biti će posvećen i nedavno dopunjenoj Kartografija otpora. U sklopu izložbe održavat će se radionice i edukacije o antifašističkoj baštini na prostoru Grada Zagreba koje provodi MAZ.

Izložba se izvodi u sklopu projekta Sjećanje za budućnost – antifašistička baština i vrijednosti u javnom prostoru koji je financiran sredstvima Norveške, Islanda i Lihtenštajna kroz mehanizme Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, a kojeg provodi Mreža antifašistkinja Zagreba. Cilj projekta je istražiti postojeću, uništenu i uklonjenu antifašističku baštinu u javnom prostoru i u kulturnim ustanovama na prostoru Grada Zagreba te izraditi preporuke i potencijalna rješenja za revalorizaciju te baštine. Produkciju izložbe materijalno je podržala i fondacija Rosa Luxemburg Stiftung - Southeast Europe.

Autori izložbe su Saša Vejzagić i Karlo Držaić, autor video materijala je Jadran Boban, a vizualni identitet i dizajn potpisuje Sven Sorić. Izložba se može pogledati do 1. srpnja 2023.


Preuzeto s Facebooka.