Podjela na političku ljevicu i desnicu nije nevažna, ali diskriminacija, rasizam i seksizam su prisutni na obje strane i ne nestaju nužno s prisutnošću socijalizma. Čak ni liberalizam, čiji je fokus na individualnim ljudskim pravima, ne rješava strukturnu nejednakost unutar društva. Zato je postojanje ideološki neovisne feminističke stranke važno. Ovu ulogu u Švedskoj ima stranka Feministička inicijativa, a njena je ideološka okosnica antirasistički feminizam.

Na izborima 2014. godine Feministička inicijativa je dobila zastupnička mjesta u Europskom parlamentu i 13 općina diljem Švedske. S feministkinjama iz drugih stranaka bore se za jednaka prava svake osobe bez obzira na spol, boju kože, etnicitet, klasnu pripadnost, seksualnost, tjelesnu sposobnost, rod ili vjersko uvjerenje. Feministička inicijativa je 2014. godine imala oko 22 000 članova i oko 80 grupa članica.

Gudrun Schyman jedna je od osnivačica političke stranke Feministička inicijativa. Posjeduje stručno iskustvo socijalne radnice te je bila aktivna u antinuklearnom pokretu, kao i u lokalnim i međunarodnim mirovnim pokretima.

O feminističkim praksama i djelovanju Feminističke inicijative, upravo prigodno za vrijeme domaće predizborne kampanje, Schyman govori u MaMi, četvrtak 29.10. s početkom u 19:30h.

Događaj organizira: Prostor rodne i medijske kulture K-zona.