U Zagrebu vlada nestašica stanova za pristupačan najam, što dodatno gura najmanine i cijene stanova u nebo. Tome doprinosi i vrlo profitabilni i neregulirani kratkoročni najam turistima preko servisa poput Airbnba, a sve manje stanova ostaje raspoloživo za najam za lokalno stanovništvo. Za razliku od Zagreba koji ima samo 2,5% stanova za najam u javnom ili neprofitnom sustavu, u Beču je takvih stanova čak 60%. Potpuno prepuštanje stambene politike tržištu jedan je od glavnih razloga što oko 80% mladih u Hrvatskoj živi u roditeljskom domu.

Na javnoj tribini "Imamo li pravo na stan?" koja će se održati u sklopu međunarodne konferencije INURA International Network for Urban Research and Action govorit će se o sustavu zaduživanja za kupnju stana, o aktivističkim kampanjama širom Europe za dostupno stanovanje te stambenim zadrugama i drugim neprofitnim oblicima ostvarivanja prava na stanovanje.

O uzrocima i posljedicama krize stanovanja te mogućim rješenjima govorit će domaći i međunarodni stručnjaci i aktivisti:

Marko Aksentijević, Krov nad glavom, Beograd
Philipp Klaus, Kraftwerk 1, Zurich
Petra Rodik, Filozofski fakultet u Zagrebu
Ulrike Hamman, Kotti&Co, Berlin
Iva Marčetić, Pravo na grad, Zagreb
Moderirat će Tomislav Tomašević iz Instituta za političku ekologiju.

Tribina će biti na engleskom jeziku.

29. međunarodna INURA konferencija ove se godine od 30.6. do 3.7. održava u Zagrebu u organizaciji Instituta za političku ekologiju i Prava na grad. Više o programu ovdje https://inura19.wordpress.com/program/

Tekst u cijelosti preuzet s Facebook eventa