Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Centar za radničke studije (CRS), Feministički front (Fem-front) i Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ) vas pozivaju na tribinu pod naslovom:

Izgradnja strategije za širu radničku borbu – suradnje i savezi

Izgradnja saveza između različitih društvenih aktera u svrhu međusobne podrške ili borbe za zajedničke ciljeve od presudne je važnosti u djelovanju društvenih pokreta. Ključno je pitanje na koji način umrežiti samoorganizirane neformalne grupe sa formalnim organizacijama kao što su nevladine udruge, sindikati ili radničke partije a da pri tome ne dođe do dominacije jedne od grupacija. O potrebnoj infrastrukturi i preduvjetima koji moraju postojati da bi se suradnja dogodila i polučila željene ciljeve u svojim će nas izlaganjima informirati:

Branko Bembič – član novoosnovane slovenske stranke Iniciativa za demokratični socializem koji će dati pregled sindikalne scene u Sloveniji danas u odnosu na 1990-e, analizirati razloge slabljenja moći sindikata kao i ukazati na domete sindikalne borbe i buduće strategije djelovanja s naglaskom na mogućnosti umrežavanja s ostalim društvenim akterima kakav je i Iniciativa za demokratični socializem.

Bojan Nonković – član Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju dat će pregled sindikalne scene i sindikalne infrastrukture u Hrvatskoj s naglaskom na osnovne tipove sindikalnog organiziranja i mogućnosti suradnje na široj društvenoj sceni u cilju osnaživanja organizacijskog potencijala i unutarnje demokratizacije sindikata kao i  mijenjanja percepcije radnika prema sindikatima. Objasnit će mogućnosti i važnost povezivanje s medijima (tekstovi o konkretnim primjerima borbi unutar proradničkog interpretativnog okvira) kao i važnost povezivanja s akademskom zajednicom u cilju proizvodnje znanja.

Antun Štivić - dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata te regionalni povjerenik za Slavoniju i Baranju će temeljem svog dvadesetogodišnjeg iskustva sindikalne borbe na terenu uputiti na metode i taktike industrijske akcije kroz primjere djelovanja u firmama u Slavoniji i Baranji (Đuro Đaković, OLT) s naglaskom na kolektivno pregovaranje, organizaciju prosvjeda i štrajkova, odnos baze sa središnjicom te organizacijske i financijske probleme ozbiljnog sinidkalnog rada. Objasnit će važnost i mogućnosti suradnje sindikata s drugim društvenim akterima.


Tribina se održava uz potporu Rosa Luxemburg Stiftung.

 

Facebook event