Izložba "Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. - 1991." temeljena je na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo (Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić) o klasnim sukobima u Kombinatu Borovo predratnih godina. Njihovo istraživanje pod nazivom “Kontinuitet društvenih sukoba 1988.-1991.: kombinat Borovo” prikaz je, na primjeru jedne tvornice, društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, vremena društvenih i ekonomskih reformi i početaka iščezavanja društvenog vlasništva, kao i prvih eksplicitnih nacionalističkih težnji koje će, u konačnici, eskalirati ratnim sukobima. Upravo je format izložbe, 
uslijed svoje vizualne naravi, omogućio zorno prikazivanje i mapiranje učestalosti različitih onodobnih fenomena poput štrajkova ili čekanja i "uparivanje" istih s određenim političkim kontekstima, s ciljem pokušavanja detektiranja uzročno-posljedičnih veza između događaja koji su doveli do destrukcije jedne od najuspješnijih tvornica u Jugoslaviji, ali i događaja koji su rezultirali krvavim sukobima i rastakanjem same Republike. Krize u Borovu, kojeg su, zbog multietničkog karaktera njegovih radnika, Vukovarci običavali nazivati i "Jugoslavija u malom", prikazane su kronološki, duž timeline-a koji se proteže cijelom galerijom, a koji završava datumom izlaženja posljednjeg broja Tjednika Borovo (21. lipnja 1991.). Činom selekcije i kompilacije odabranih tekstova iz ovog tjednika, objavljenih u razdoblju između 1988. i 1991. godine, i tiskanja njegovog "izvanrednog izdanja" izražavamo svojevrsni hommage najstarijem jugoslavenskom tvorničkom časopisu, koji je istraživačima Grupe Borovo predstavljao nezaobilaznu literaturu i polazišnu točku istraživanja, ali i nepresušan izvor informacija o samom kombinatu. QR kodovi na zidovima galerije vode na web stranicu izložbe i projekta, dok sam galerijski postav od posjetitelja zahtijeva angažman u identifikaciji transformacije pozicije borovskih radnika u novonastalim okolnostima tranzicije ka kapitalizmu i početaka procesa prekarizacije rada, te otvara prostor za nove, progresivne i društveno odgovorne diskurse o borovskoj tvornici, ali i o samom gradu Vukovaru.

autorski tim izložbe: Sven Cvek, Katerina Duda, Snježana Ivčić, Jasna Račić, Mirna Rul
koncept galerijskog postava: Katerina Duda i Mirna Rul uz podršku Grupe Borovo
organizatori: Centar za mirovne studije/Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju

Izložba ostaje otvorena do 07/10/2016.
radno vrijeme Galerije Nova:
utorak - petak: 12 do 20h
subota: 11 do 14h

Program podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog drustva/ Centar znanja 
Program Evropske Unije Kreativna Evropa 
Rosa Luxemburg Stiftung
Zaklada Kultura nova

Program je dio suradničkog projekta «Oni su bili kakvo-takvo rješenje» koji u sklopu programa Evropske Unije «Kreativna Europa» realiziraju Centar za mirovne studije iz Zagreba, European Institute for Progressive Cultural Policies/eipcp iz Beča, kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW iz Zagreba i Tensta Konsthall iz Stockholma.

fotografija: Štrajk u Borovu, srpanj 1988., arhiv Gradskog muzeja Vukovar

Događaj je preuzet na facebook stranici