Stvarno korisno znanje

Victoria Lomasko, Mujeres Públicas, OKO, Partizanska umjetnost, Renata Poljak, Cecilia Vicuña

 

10/12/2014. - 28/02/2015.

 

izložba i čitaonica, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

 

Izložba "Stvarno korisno znanje" predstavlja nekoliko umjetničkih pozicija iz opsežne istoimene izložbe koja je u listopadu 2014. otvorena u Museo Reina Sofia u Madridu, a koje su u zagrebačkom izdanju u dijalogu s radovima umjetnica Renate Poljak i OKO.

 

Pojam "stvarno korisno znanje" nastao je u ranom 19. stoljeću kad su radnici osvijestili potrebu da sami organiziraju vlastito obrazovanje.  Radničke organizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu koristile su se ovim pojmom 1820-ih i 1830-ih godina da bi opisale korpus znanja koji je uključivao različite "nepraktične" discipline poput politike, ekonomije i filozofije, i koji je bio suprotan onome što su njihovi poslodavci proglasili "korisnim znanjem", u koje se sve više ulagalo s ciljem rasta poslovanja, te se financirala edukacija radnika u "primjenjivim" vještinama i strukama poput tehničkih, fizike, kemije ili matematike. I dok "korisno znanje" djeluje kao sredstvo društvene reprodukcije i održava status quo, "stvarno korisno znanje" zahtjeva promjene time što razumije uzroke eksploatacije i njezinu ulogu unutar vladajuće ideologije. U pitanju je kolektivna, emancipacijska, teorijska, emotivna, informativna i praktična potraga čiji je prvi korak utvrditi ono što još ne znamo.  

 

Izložba se naslovom osvrće na klasne borbe ranog kapitalizma te potiče na propitivanje što je "stvarno korisno znanje" iz suvremene perspektive. Način na koji društva definiraju i distribuiraju znanje pokazuje kakva je njihova struktura, koji društveni poredak u njima prevladava i koliko su inkluzivna ili ekskluzivna.

 

Ideja o općem i besplatnom javnom obrazovanju danas ustupa pred rastućom privatizacijom, komodifikacijom i zakonima o intelektualnom vlasništvu koji ograničavaju razmjenu znanja. Iako ne odbacuje ulogu škole kao sredstva kojim se gradi i legitimizira postojeći društveni poredak, Stvarno korisno znanje inzistira na univerzalnoj i javnoj ulozi obrazovanja, te proučava različite proceduralne, neakademske, nehijerarhijske, heterodoksne obrazovne situacije koje se bave transformativnim potencijalom umjetnosti.

 

Radno vrijeme Galerije Nova
utorak-petak: 12-20h,  subota: 11-14h
Izložba je otvorena do 28/2/2015.

 

Galerija Nova je zatvorena od 24/12. do 28/12/2014. i od 31/12/2014. do 4/1/2015.

 

Showroom - čitaonica Stvarno korisno znanje
Čitaonica koja prati izložbu Stvarno korisno znanje osmišljena je u suradnji sa studenticama i i znanstvenom novakinjom Helenom Stublić Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Studentice Ornela Čop, Ileana Kurtović, Štefica Dumančić Poljski i Sabina Oroshi pod mentorstvom Martine Kontošić / WHW u čitaonici koriste materijale iz WHW arhive, knjižnice Centra za ženske studije, knjižnice Hrvatskog povijesnog muzeja i knjižnice Hrvatskog saveza antifašista.

 

Radno vrijeme čitaonice
četvrtak i petak: 12-20h,  subota: 11-14h
Čitaonica je otvorena do 31/1/2015.

 

Galerija Nova je zatvorena od 24/12. do 28/12/2014. i od 31/12/2014. do 4/1/2015.

 

Realizirano uz podršku:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives/FfAI
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
Zaklada Kultura nova

 

http://whw.hr/galerija-nova/izlozba-stvarno-korisno-znanje.html