Centar za politike emancipacije (CPE) vas poziva na konferenciju
"Bilans 'tranzicije' - doprinos analizi posledica restauracije kapitalizma"
www.pe.org.rs
Datum: 8. i 9. decembar
Lokacija: Dom omladine Beograda

PROGRAM

++ Ponedeljak, 8. decembar

16:30
+Nada Novaković: Privatizacija u Srbiji – društveni uzroci, akteri i posledice
+Filip Balunović: Pet fenomena privatizacije na periferiji – slučaj Srbije

18:30
+Mislav Žitko: Subordinirana financijalizacija i ograničenja političkog polja

20:00
+Vuk Vuković: Finansijska analiza javnih preduzeća – kakvo je stvarno stanje?
+Jelena Veljić: Visoko obrazovanje u periodu postsocijalizma u Srbiji

++ Utorak, 9. decembar

18:00
+Marija Radoman: Od socijalizma do neoliberalizma – karakteristike položaja žena na tržistu rada i rada u domaćinstvu na primeru Srbije

20:00
+Ivan Radenković: Dinamika penzijskih sistema u Srbiji i regionu
+Milenko Srećković: Istorijat agrarnih reformi i posledice privatizacije u poljoprivrednom sektoru

::::::::::::::::::::::::::::

Četvrt veka deli nas od sloma socijalizma i početka procesa restauracije kapitalizma u društvima nekadašnjeg Istočnog bloka i SFR Jugoslavije. Pod okriljem koncepta „tranzicije“, koji je trebalo da označi period „strukturnog prilagođavanja“ naših država i njihovog „uključivanja u regularne tokove globalnog kapitalističkog poretka“, sprovođena je privatizacija zajedničke imovine i nametnuta tržišna logika svim segmentima društva.

Funkcija koncepta „tranzicije“ je pre svega specifično odlaganje očekivanog boljitka; „potrebno je samo malo strpljenja i trenutne žrtve zarad bolje budućnosti“. U tom smislu, tranzicija predstavlja jednu specifičnu suspenziju demokratije i radnih prava. Najavljivani bolji život konstantno se odlaže za budućnost, što omogućava sprovođenje politika kojima se, najčešće pod parolom nacionalnog interesa, protežira interes kapitala.

Rezultati ovog procesa danas se mere uništenim preduzećima, izgubljenim radnim mestima, nenaplativim kreditima i minimalnim primanjima. Restauracijom kapitalizma nije rešen nijedan egzistencijalni problem stanovništva već upravo suprotno – na delu je potpuna socijalna devastacija većine stanovništva u okviru matrice neoliberalizma.

Ukoliko se u javnom diskursu i pojavljuje kritika aktuelnih dešavanja ona se zadržava na pitanju korupcije i lošeg sprovođenja samog procesa. Tako se kao rešenje za postojeće probleme ponovo nameću iste političke mere koje su ih i proizvele – dalja privatizacija državnih preduzeća, mere štednje, rezovi u javnim preduzećima, smanjivanje radnih i socijalnih prava itd.

Zato je u analizi procesa restauracije kapitalizma potrebno krenuti drugim putem. Analizirajući proces privatizacije, izmene radnog zakonodavstva, sferu agrara, javna preduzeća, položaj žena, komodifikaciju visokog obrazovanja, razvoj finansijskog sektora i promene u sistemu penzionog i invalidskog osiguranja, ukazaćemo na probleme koji se nalaze u samom centru logike funkcionisanja jednog perifernog kapitalističkog društva kakvo je Srbija.

Konferenciju organizuje Centar za politike emancipacije u saradnji sa Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe i Domom omladine Beograda.

O UČESNICAMA I UČESNICIMA:

+Filip Balunović je diplomirani politikolog i nosilac master diplome iz oblasti međunarodnih odnosa i evropskih studija. Autor je studije „Srbija na evropskoj periferiji: Zamagljena stvarnost postsocijalizma“ (2013) i knjige „Beleske sa slobode“ (2014).

+Ivan Radenković, teoretičar i aktivista. Diplomirao filozofiju na Filozofskom univerzitetu u Novom Sadu (2004). Član kolektiva Gerusija iz Novog Sada. Član uredništva časopisa za teorijske prakse STVAR. Aktivan u Udruženju romskih studenata iz Novog Sada kao program koordinator. Interesuje se za političku teoriju, teorije kapitalističke države, etnička i nacionalna pitanja u kapitalizmu, političku ekonomiju, kao i teoriju moderne muzike. Prevodi sa slovenačkog i engleskog jezika.

+Jelena Veljić, aktivistkinja. Tokom studija etnologije i antropologije na Filozofskom fakultetu bavila se studentskim organizovanjem. Teme kojima se bavi u društvenom angažmanu uključuju borbe za besplatno i svima dostupno obrazovanje, feminizam, radnička pitanja, antifašizam. Od 2010. godine novinarka lista „Republika“. Učestvuje u radu Društvenog centra „Oktobar“.

+Marija Radoman je studentkinja doktorskih studija na Odseku za sociologiju, Filozofskog fakulteta u Beogradu. Radi i kao istraživačica saradnica na istom fakultetu. Teme kojima se bavi jesu položaj manjinskih grupa u društvu, posebno LGBT populacija, feministička teorija, položaj žena itd.

+Milenko Srećković je član Pokreta za slobodu, kolumnista Politike. Uređivao je domaće izdanje „Z magazina“ (2007-2009), priredio knjige „Deindustrijalizacija i radnički otpor“ (2011), „Zemlja i sloboda“ (2011), „Borba za budućnost“ (2013), „Otimanje zemlje - otpor i alternative“ (2014). Radi kao lektor na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

+Mislav Žitko je član Centra za radničke studije (CRS). Radi kao asistent na Odsjeku za filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se istraživanjima iz područja ekonomske teorije, političke ekonomije i politike obrazovanja.

+Nada Novaković, dr sociologije, naučni saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu. Autor je brojnih radova o socijalnoj strukturi, radništvu, sukobima, štrajkovima i tržištu rada u tranziciji. Objavila je dve monografije: „Propadanje radničke klase“ (2007) i „(Dez)integracija radničke klase druge Jugoslavije“ (2008).

+Vuk Vuković je student sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i član Centra za društvenu analizu (Beograd) i teorijsko-političkog Kolektiva Gerusija (Novi Sad, Beograd). Njegovi teorijski interesi idu u pravcu ekonomske teorije i analize, klasne analize i istorijsko-komparativnog pristupa društvenim naukama. U poslednje vreme se bavi istraživanjem javnog sektora i pronalaženjem različitih, socijalno prihvatljivih modela za rešavanje njegovih problema.

 

Dizajn radili шkart.