Poštovani,
Na ovaj način želimo Vas izvijestiti da će se dana 14. svibnja 2015. godine (četvrtak), s početkom u 10,00 sati, u dvorani Hrvatskog sabora održati međunarodna konferencija pod nazivom „Radničke zadruge - velika prilika za nova radna mjesta“ .

Konferencija će se održati u organizaciji Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo, a u suradnji sa Hrvatskim saborom i CECOPA- međunarodnom organizacijom industrijskih, obrtničkih i uslužno proizvodnih zadruga iz Brisela.
Pokazatelji poslovanja zadruga u razvijenim europskim zemljama ukazuju da se radi o održivom gospodarskom sustavu, da gospodarska kriza nije bitno utjecala na njih, već da određene zemlje (Italija...) pokazuju trend povećanja zapošljivosti, a da zadruge u mnogim europskim zemljama prevladavaju u određenim djelatnostima (poljoprivreda, mljekarstvo, šumarstvo...), te da su priznate u svojim posebnostima, a u tom smislu i posebno porezno vrednovane.

Isto tako, pokazatelji su, da je u europskim zemljama koje imaju visoki društveni standard, zadrugarstvo prepoznato kao vrijednost od nacionalnog značaja, jer je njegova implementacija u društvene i gospodarske odnose omogućila svakom pojedincu koji na bilo koji način surađuje sa zadrugom (potrošač, proizvođač, zaposlenik), ostvarenje osobne financijske koristi, a samim tim i unaprijeđenje lokalne zajednice. U Republici Hrvatskoj, u situaciji velike stope nezaposlenosti, nesigurnosti za radno mjesto, nedostatka vizije za rješavanje tog problema , radničke zadruge mogu znatno doprinijeti poboljšanju takvog stanja, posebno zapošljivosti mladih.
Na ovoj konferenciji, stručnjaci iz CECOPA-organizacije industrijskih, obrtničkih i uslužno proizvodnih zadruga iz Brisela i predstavnici radničkih zadruga iz Italije i Francuske,  približiti će nam funkcioniranje i praksu radničkog zadrugarstva u europskim zemljama, te njihovo uspješno djelovanje i učinak rada po načelu zadrugarstva.

Molimo da ispunjen prijavni obrazac dostavite na email hsz@hsz.t-com.hr najkasnije do petka, 8. svibnja 2015. Zbog vrlo ograničenog broja mjesta u dvorani, prijave su obvezne.

 

Očekujemo Vaše sudjelovanje i suradnju,

S poštovanjem,

HRVATSKI CENTAR ZA ZADRUŽNO PODUZETNIŠTVO