El auge del humano, (Uspon čovjeka) -  argentinskog redatelja Eduarda Williamsa jedno je od najvećih i najoriginalnijih debitantskih dugometražnih ostvarenja. Uzimajući temu rada kao polazišnu točku, Williams obilazi Argentinu, Mozambik i Filipine te ulazi u višeslojnu filmsku meditaciju nad onime što radimo da bismo zaradili, o tome kako provodimo vrijeme, kako mjerimo napredak, uspjeh i dokolicu, i na kraju; kako ništa nije statično u svijetu internetske povezanosti, globalizirane trgovine, putovanja i razmjene.

Magično putovanje Eduarda Williamsa započinje u Buenos Airesu s mladićem koji mirnim hodom potpuno poplavljenim ulicama grada odlazi na posao u supermarket. Za to se vrijeme njegovi prijatelji u potrazi za zaradom okreću online pornografiji. Kroz voajersku kameru selimo u Mozambik gdje mladić nakon nevoljko odrađene internet predstave izlazi na ulicu i tumara gradom. Kamera ga slijedi iz daleka, omogućujući nam da usput upijemo prizore trošnih pročelja i mračnih pothodnika, sve dok ne izađemo iz grada. A onda zaranjamo u mravinjak da bismo u konačnici završili u filipinskoj prašumi gdje djevojka uzalud traži Internet cafe. Williams ove nespojive priče povezuje tek fragmentima jednako nasumičnih dijaloga, koji ipak otkrivaju zajedničku narativnu nit. Govori o radu koji ne ostavlja prostor za život, dosadi i frustraciji koju budi u otuđenim mladim ljudima. Internet koji im proširuje svijet, u isto je vrijeme sredstvo izrabljivanja i gubitka humanosti uprizorenog u završnoj sceni filma.

“Ponekad pustim riječima da me vode daleko i onda završim upravo tamo gdje sam se izgubio”, kaže mladić u filmu. U filmskim putovanjima Eduarda Williamsa gledatelj teško može predvidjeti gdje će završiti, može se tek prepustiti njegovu vodstvu.

Trailer El auge del humano

Info: originalni naslov: El auge del humano, r. Eduardo Williams, Argentina, Brazil, Portugal, 2016., 100′, uloge: Sergio Morosini, Shine Marx, Domingos Marengula, Chai Fonacier, Irene Doliente Paña, Manuel Asucan, Rixel Manimtim, scenarij: Eduardo Williams, fotografija: Eduardo Williams, Joaquín Neira, Julien Guillery, montaža: Alice Furtado, Eduardo Williams, produkcija: Ruda Cine, format: HD, titlovi: hrvatski, engleski

Nagrade i nominacije: posebno priznanje za prvi dugometražni film, Locarno Film Festival 2016.; službena selekcija Toronto Film Festival 2016.; službena selekcija New York Film Festival 2016.; službena selekcija Rio de Janeiro Film Festival 2016.; službena selekcija Vienna Film Festival 2016.

O AUTORU:

Eduardo Williams rođen je 1987. u Buenos Airesu u Argentini, gdje je na Universidad del Cine studirao film. Njegovi su filmovi primili razne nagrade i posebna priznanja na međunarodnim festivalima u Cannesu, Lisabonu, Rimu…

Lutanje, realno i imaginativno, fizičko i digitalno, oduvijek su bile konstanta u temama koje okupiraju Williamsa. Prije odlaska u inozemstvo kako bi počeo snimati filmove, argentinski filmaš gotovo da nikada nije napustio svoju zemlju. Sada, putovanje autor tretira kao osobni i umjetnički izazov.

Njegovi rani kratkometražni filmovi Tan atentos (2011.), Could See a Puma (2011.) i The Sound of Stars Dazes Me (2012.) redom su smješteni u autorovoj domovini. Film That I’m Falling? (2013.) odveo ga je u Sierru Leone, a I Forgot! (2014.) sve do Vijetnama. Njegov dugometražni prvijenac El auge del humano (The Human Surge, 2016.) započinje u Buenos Airesu, ali nas brzo preko zapuštenih provincija vodi sve do Mozambika i Filipina.

Projekt Kratke slike posvećen je cjelogodišnjoj prezentaciji i promociji nezavisnog i inovativnog filma. Ne ograničavajući se vrstom, žanrom i stilom kroz 4 programske cjeline (Proširena slika, Izvan fokusa, Runda kratkog i Iz Kratke baze 25 FPS-a) prikazujemo suvremene naslove, ali se i osvrćemo na kompleksnu, raznoliku i utjecajnu filmsku povijest. Fokus programske cjeline Proširena slika je odnos suvremene kinematografije prema aktualnim društveno-političkim događanjima uz razgovore s različitim stručnjacima iz svijeta filozofije, sociologije te društvenog aktivizma. Selektorica filmova iz Proširene slike je Jelena Ostojić.

Program se realizira u suradnji s Human Rights Film Festivalom.

Ulaz na projekciju je besplatan.