Feministički kolektiv fAKTIV poziva na Noćni marš - 8. mart. U priopćenju za medije navodi se:

"Prosvjedni marš koji se održava drugu godinu zaredom, a čija je ovogodišnja glavna tema borba za ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena, posebno pravo na pobačaj. Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18.30. 

Danas (2. ožujka) objavljena odluka Ustavnog suda da odbaci zahtjev Hrvatskog pokreta za život i obitelj i udruge "U ime obitelji" za ocjenu ustavnosti važećeg tzv. Zakona o pobačaju ne znači previše za zaštitu prava žena ako se pogledaju preporuke Zakonodavcu, koje u ovoj političkoj klimi otvaraju mogućnost uvođenja savjetovanja prije pobačaja, što se u drugim zemljama pokazalo pogubnim za pravo žene na izbor i otvorilo prostor za ulazak anti-choice organizacija u javne bolnice

Udruga "U ime obitelji" već je najavila da će nastaviti raditi na izmjeni Zakona, a spominjao se i novi referendum, tako da nas u sljedeće dvije godine čeka teška borba za ionako krhka seksualna i reproduktivna prava žena. Poručujemo da ćemo pratiti svaki sljedeći potez, inzistirati na transparentnosti i raditi na razotkrivanju laži o pobačaju. Intervenirat ćemo i tražiti bolju i adekvatniju zaštitu reproduktivnih i seksualnih prava, kao i upozoravati na ionako loš socijalni i ekonomski položaj žena. Noćni marš je samo prvi korak! 

U skladu s netransparentnom vanjskom politikom Vlade na čelu s ministrom D.I. Stierom i njegovom novom desnom rukom Ladislavom Ilčićem uvaljuju nam se najkonzervativnije politike nad kojima se zgraža čak i europska demokršćanska parlamentarna većina. To nisu ni politike, već fašističke manipulativne metode koje žene pokušavaju svesti na obezvrijeđene ropkinje bez prava glasa - na 'inkubatorice' nacije i 'proizvođačice' obespravljene radne snage i topovskog mesa. I još k tome se licemjerno pozivaju se na „volju birača“. 

Poručujemo: E, pa nećete!  Nećete nas niti prevariti, niti zastrašiti, niti ćemo vam to dopustiti!"

 

Na facebook stranica Noćnog marša - 8. mart dodaje se:

"Lani smo u velikom broju marširale_i utabanim putevima stoljetne borbe žena za svoja prava i sva ljudska prava. Poručile smo da borba traje cijelu godinu - da ćemo se boriti protiv fašizma, nasilja, ratova, siromaštva, kapitalističke eksploatacije i svih oblika društvenih nepravdi. Da ćemo braniti ugrožena prava žena i boriti se za sustav i društvo u kojemu imamo sve materijalne uvjete za donošenje odluka o vlastitim životima.

Osmi mart je i slavlje i odavanje poštovanja toj borbi te njezinim tekovinama. Osmi mart je i nepokolebljivi čin otpora prema svima koji žele zatrti dosad izborena prava.

Već dugo svjedočimo širenju neokonzervativne ideologije, koja se obrušava na temeljna prava žena, na LGBT zajednicu, na sve Druge. Poručujemo tim promotorima patrijarhata, promotoricama prisilne reprodukcije, samoprozvanim 'podržavateljima života', koji nam serviraju priču o „životu“ dok istovremeno utjeruju strah i siju mržnju:

Nemate šanse. Žene ne pristaju. Nema povratka. Ne računajte na nas u vašoj velikoj demografskoj obnovi! Iako je žalosno da danas branimo nešto izboreno prije skoro 40 godina, to nas ne smije obeshrabriti. Često, nažalost, ne biramo svoju revoluciju, ali smo dužne sudjelovati u borbama protiv patrijarhata i fašizma u kojima se nađemo. Dužne smo reagirati, obraniti prava, ne dopustiti da nas ugnjetavaju.

Slijedimo svoje prethodnice - borkinje koje su se izborile za siguran i legalan pobačaj, pridružimo se uvijek prisutnom i rastućem globalnom ženskom otporu i glasno viknimo: E, nećete! OVO JE DOBA OTPORA! SAD JE VRIJEME OTPORA!

Pridružite nam se na osmomartovskom Noćnom maršu! Okupljamo se u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, Marš kreće u 18:30."

 

 

Naslovna fotografija: Libela/Kristina Josić