"Što vi zapravo želite? Feminizam i gotovo.
Zar žene nisu već ravnopravne? Feminizam i gotovo.
Nisam feministkinja, ali... Feminizam i gotovo.
Živio feminizam! Živio Osmi mart! Dan kada slavimo borbu koja desetljećima zove na otpor i na ulice, koja daje nadu zbog koje vas opet zovemo na Noćni marš – feminizam i gotovo", stoji u objavi kolektiva Faktiv kojim vas pozivaju na još jedan Noćni marš. 

Okupljanje prosvjednica kreće od 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a ruta kojom će se sudionice i sudionici kretati jest Trg žrtava fašizma - Ulica Franje Račkog - Jurišićeva - Trg - Ilica - Gundulićeva - Masarykova - Teslina - Zrinjevac

Do Marša je još nekoliko dana, a do tada podsjetite se zašto Noćni marš i zašto borba za ravnopravnost:

Feminizam su drugarice koje su stvarale povijest, koje su nam pokazale kako se stvara pokret, kako se organizira otpor. Feminizam i gotovo.


Feminizam su drugarice koje u subotu ujutro – umjesto da spavaju prvi slobodan dan nakon radnog tjedna i aftera petkom – na trgovima naših gradova upiru prstom u one koji kleče za zabranu pobačaja i takozvanu čednost. Feminizam i gotovo.

Feminizam su žene koje solidarno dijele informacije u kojoj bolnici nas neće ružno gledati, šetati od nevoljnog do voljnog liječnika; u kojoj bolnici neće reći “mi to ne radimo” kad tražimo pobačaj, zdravstveno pravo zapisano u zakonu. Feminizam i gotovo.

Feminizam su žene koje hrabro pričaju o nasilju u školama i kabinetima, u bolnicama i ginekološkim ordinacijama, u sudnicama i na šalterima ove zemlje, na ulicama i u četiri zida. Feminizam su žene koje će tek progovoriti. Feminizam i gotovo.

Feminizam su prijateljice, poznanice i cure s kojima se slučajno zateknemo u izlasku, ali pogledom isprate svaku sumnjivu situaciju, reagiraju na smaranja i pipanja, pružaju osjećaj sigurnosti kad nas likovi ugrožavaju. Feminizam i gotovo.

Feminizam je misao “želim više od života” dok paralelno radimo popis za dućan i odgovaramo na mejlove, dok punimo planer sastancima i roditeljskim sastancima, dok mijenjamo pelene roditeljima jer je država odustala od palijativne skrbi. Feminizam je pomisao da nijedna ne bi trebala raditi osam sati dnevno plus dva fuša da bi pretrage odradila na vrijeme jer bi ih u javnom zdravstvu čekala mjesecima. Feminizam i gotovo.

Feminizam su radnice likvidiranih i stečajnih poduzeća koje ustrajno traže isplatu desetljećima ignoriranih dugova. Feminizam je organizirati se protiv sustava koji cilja zgaziti svaki borbu, ugušiti svaki otpor, iskoristiti u tišini. Feminizam je radnike i radnice sindikalno povezivati i organizirati, umjesto dijeliti na strane i domaće. Feminizam je iza imena i prezimena vidjeti osobu, umjesto tražitelja papira. Feminizam i gotovo.

Mi smo radnice i penzionerke, studentice i učenice, izbjeglice i migrantkinje, strane radnice i djevojčice. Mi smo trans žene, mi smo isprebijane žene, mi smo tihe i glasne, zajebane i prestrašne, hrabre i umorne. Mi smo feministkinje, a to znači da ne odustajemo.

Ne odustajemo jer rastu i inflacija i rasizam i broj ubijenih u Gazi. Rastu nasilje i desnica, raste broj femicida, ali raste bome i naš bijes. I ove godine marširamo, jedna uz drugu, svjesne da bez feminizma nema pravde i nema sreće. Marširajte s nama jer feminizam gradimo zajedno. Feminizam smo sve mi. I gotovo.

Dizajn plakata: Vedran Štimac