"Pozivamo Vas na okrugli stol Zajedno u borbu za prava radnika i radnica u medijima, koji će se održati 2. 5. 2022. u 11:00h u Klubu (maloj dvorani) HND-a.

Posljedice pandemije i ekonomske krize teško su pogodile medijski sektor. Kriza je ponovno pokazala koliko je nužno regulirati zaštitu radničkih i socijalnih prava u medijskom sektoru. No, stvari su krenule silaznom putanjom puno prije COVID 19 krize. Fleksibilizacijom tržišta rada, odnosno promjenama u zakonodavstvu koje su išle u korist poslodavca, a na štetu radnika/ca, i otvaranjem prostora za zapošljavanje putem ugovora na određeno i drugim atipičnim oblicima rada (outsourcing, agencijski rad, honorarni rad) negativno je djelovalo na materijalnu i socijalnu sigurnost radnika/ca, koji sada imaju gotovo nikakvu perspektivu ostvarivanja sigurne mirovine.

Broj članova u sindikatima je u padu, čemu su također “kumovale” neke od zakonskih izmjena, a privatizacijom i propadanjem medijskih kuća, smanjuje se i broj kolektivnih ugovora. Mladi radnici ostaju bez predstavnika kod poslodavaca te bez osnovne i neophodne edukacije po pitanju radničkih prava. Od 11 kolektivnih ugovora u medijskom sektoru koji su sklopljeni u neposrednoj prošlosti, danas su na snazi samo dva.

Zbog tržišne logike, većina medijskog sadržaja podliježe komercijalnim interesima vlasnika medija. Ono što novinari u praksi mogu pisati i objavljivati uvelike ovisi o uredničkoj politici. Ako se novinari usprotive toj politici, najčešće ostaju bez mogućnosti napredovanja, a ponekad i bez posla. Većina radnika/ca u novinarstvu su oni koji nisu zaštićeni ugovorom o radu na neodređeno vrijeme ili kolektivnim ugovorima, te su usprkos nazivu “slobodni radnici” više nego ikada sputani u obavljanju novinarske struke. Bez egzistencijalno osiguranih novinara i novinarki, koji svoj posao mogu obavljati bez straha od gubitka radnog mjesta, teško možemo govoriti o budućnosti profesionalnog i neovisnog novinarstva.
Za ozbiljnije promjene, nužno je ojačati sindikate, osmisliti nove modele članstva koji će odgovoriti na potrebe slobodnih medijskih radnika, educirati radnike o njihovim pravima i kolektivnim ugovorima, i osigurati kontinuitet sindikalne borbe. Zbog toga su sindikati u medijskom sektoru: Sindikat novinara (SNH), Sindikat grafičara i medija, i Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) oformili radnu grupu koja će zajedno raditi na edukacijama o važnosti borbe za radnička prava, organiziranju slobodnih radnika, važnosti kolektivnih ugovora te važnosti lokalnog novinarstva, i drugih tema usko vezanih uz poboljšanje statusa radnika/ca u medijima. Između ostalog, radna grupa pokrenut će pregovore o granskom i nacionalnom kolektivnom ugovoru u medijima, kao ultimativnu zaštita radničkih prava radnika/ca!

Kako bi proširili suradnju te razmijenili iskustva s drugim organizacijama koje su usko vezane uz medije, medijske politike i rad u medijima, odlučili smo organizirati okrugli stol na kojem ćemo otvoriti diskusiju o navedenim temama. Pokušat ćemo adresirati probleme iz različitih kuteva medijskih radnika/ca, sindikalista/ca i donositelja/ca medijskih politika kako bi zajednički došli do smjernica za poboljšanje radničkih prava novinara/ki, a time i smjernica za bolje, poštenije i profesionalnije novinarstvo.

Događaj financijski podržava Europska federacija novinara - EFJ, a provodi se u sklopu projekta 'Sindikati za pravedan oporavak'."


Poziv i slika preuzeti s Facebooka.