Kolektiv Gerusija:

Obaveštavamo javnost da se tribina ''ŠTA BI ZNAČILA SOCIJALISTIČKA STRATEGIJA U SRBIJI DANAS?'' otkazuje zbog vanredne situacije u selu Prekid Polje u opštini Tribinovići, čije stanovništvo je već nekoliko dana odsečeno od glavnih tokova komunikacije. Putevi su neprohodni, demarkacione linije zatrpane, a zbog magle je smanjena vidljivost. Članstvo Gerusije zajedno sa učesnicima tribine je odlučilo da odnese meštanima struju, humanitarnu pomoć i da im obezbedi ljudsko pravo na mišljenje i redovno bavljenje politikom. Pozivamo radni narod da nam se pridruži!

 

 

 

 

--------------------------------------

Učesnice/i: Darko Vesić (Centar za politike emancipacije, Beograd), Ana Veselinović (Rosa Luxemburg Stiftung, Beograd), Matija Medenica (Marks21, Beograd) i Aleksandar Stojanović (Gerusija, CDA, Beograd). Moderator: Ivan Radenković (Gerusija, Novi Sad).

Mesto i vreme: Omladinski centar CK13, Novi Sad, 13. decembar (subota) u 16.00h.

Razvijanje socijalističke strategije danas, nakog sveopšte diskreditacije raznih realnih socijalizama, je tegoban posao. Ipak, nijedna politička opcija se u Srbiji ne zalaže za socijalističku stvar (bez obzira na nominalne socijalističke i socijaldemokratske nazive partija). Štaviše, različite 'socijaldemokratske' i 'socijalističke' elemente vlasti karakteriše suštinski antisocijalni pristup koji se ogleda u svojim efektima: deindustrijalizovanoj privredi, porastu siromaštva i ekscesivnoj nezaposlenosti. Sa obzirom na upražnjeno političko polje pred socijalističku strategiju se postavlja ključno pitanje artikulacije. Neka od pitanja na koja bi levica u formiranju trebalo da odgovori su sledeća: kako oblikovati šire frontove i boriti se protiv agresivne socijalne atomizacije, kako ne upasti u zamke politika hitnosti i odmeriti realne odnose klasne borbe, kako konkretizovati rad levice, kako koristiti oskudne resurse koji stoje na raspolaganju i kako diskusije oko razlicitih pristupa učiniti plodotvornim? Na ova i neka druga pitanja pokušaćemo da odgovorimo na poslednjoj tribini u okviru projekta ‘’Levica u Srbiji: Elementi za izgradnju političke pozicije’’ - ‘’Šta bi značila socijalistička strategija u Srbiji danas?’’