Film Pride (2014) redatelja Matthewa Warchusa smješten je u Veliku Britaniju osamdesetih za vrijeme vladavine Margaret Thatcher. U jeku provedbe njenih ekonomskih mjera i zatvaranja rudnika te uništavanja tamošnjih sindikata, skupina gejeva i lezbijki iz Londona odlučila je pružiti aktivnu podršku Nacionalnom sindikatu rudara koji je tada bio u štrajku. U početku ta podrška nailazi na sumnjičavost prouzrokovanu neznanjem i zatečenošću, da bi kasnije postala dio pozitivnog i progresivnog nasljeđa britanskog LGBT i radničkog pokreta. Ovo je priča o tome kako nastaje i raste solidarnost između ekonomski, politički socijalno obespravljenih zajednica. Riječ je o povijesnoj epizodi koja i trideset godina nakon predstavlja živi primjer izgradnje zajedništva, a i postavlja pitanje: je li moguće i na koji način graditi solidarnost i suradnju između radničkog pokreta i LGBT pokreta danas?

Kontekst u kojem postavljamo ovo pitanje obilježen je stalnim kresanjem radničkih prava, sve manjom gustoćom sindikalno organiziranih, povećanom radnom migracijom u zemlje Zapadne Europe, transformacijom socijalne države na način da je sve manja dostupnost mnogim njenim institucijama – od zdravstva do obrazovanja – širim slojevima stanovništva. S druge strane, iako su tijekom godina kao izravan rezultat dugotrajne aktivističke borbe donesena pozitivna zakonska rješenja za LGBT populaciju to ne znači i kraj borbe za oslobođenje LGBT ljudi. Nove okolnosti donose nove probleme i traže postavljanje dodatnih pitanje i potragu za novim saveznicima. Jedno od tih problema je i diskriminacija LGBT populacije na radnom mjestu, zatim povećan broj mladih LGBT beskućinka koji su ostali bez krova nad glavom nakon što se se autali u svojim sredinama. Sve su to socijalna pitanja na kojima se može graditi suradnja između sindikata – kao organizacija zaduženih za zaštitu radničkih prava, LGBT-zajednice te organizacija civilnog društva koja se bave ljudskim pravima.

O povijesti te suradnje, aktualnim pitanjima na kojima se ta suradnja može graditi te o njenoj budućnosti i perspektivama govorit će:
Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata i član Koordinacije za ljudska prava Varaždinske Županije
Nina Čolović, članica LGBTIQ inicijative Filozofskog fakulteta AUT
Branimir Šloser, terenski aktivist Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju
moderator: Mario Kikaš, urednik časopisa RAD.

*Tribinu organiziraju Zagreb Pride i Baza za radničku inicijativu započinjući time niz tribina o aktivističkoj suradnji sindikata i LGBT zajednice. Sljedeća tribina o perspektivama konkretne suradnje na poboljšanju radnih uvjeta LGBT populacije i zaštiti specifičnih radnih prava, održat će se 23. lipnja u Močvari.

*Ulaz je besplatan

*Prikazivanje filma "Pride" omogućeno je uz financijsku podršku Britanske ambasade u Zagrebu