'Pridružite nam se 5. srpnja u 18:00 sati u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu i podržite radnice koje šivaju vašu odjeću!

Grupa radnica tekstilne tvornice Orljava, članica Novog sindikata, uz potporu organizacija koje se bore za radnička prava iz cijelog svijega, proširit će zbirku Muzeja prekinutih veza. Muzeju će darovati predmete iz trenutno zatvorene tvornice koji simboliziraju njihova narušena radnička prava i prekinutu vezu s njemačkim modnim brendom Olymp.

Radnice požeške tvornice Orljava proizvodile su luksuzne košulje Olymp više od 50 godina, koji je bio Orljavin glavni kupac. Na početku pandemije Olymp je počeo otkazivati narudžbe, i naposljetku u potpunosti otkazao suradnju. To je jedan od glavnih razloga zašto je tvornica završila u stečaju, uz činjenicu da je dugi niz godina Olymp košulje plaćao po mizernim cijenama zbog kojih su radnice radile za minimalac ili čak ispod minimalca. Orljava je završila u stečaju u srpnju 2021. kad je otpušteno zadnjih 172 radnice.

Clean Clothes kampanja procjenjuje da modni brendovi radnicima u odjevnoj industriji diljem svijeta duguju 11,85 milijardi dolara neisplaćenih plaća i otpremnina samo od ožujka 2020. do ožujka 2021. U međuvremenu, brendovi su brzo vratili profit.

Radnice Orljave, aktivisti i sindikalisti žele skrenuti pozornost na lošu situaciju milijuna tekstilnih radnica i radnika, koji su platili cijenu ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Akcija je dio globalne kampanje #PayYourWorkers (#PlatiSvojeRadnike) usmjerene prema modnim brendovima koji ne poštuju radnička prava.

Pridružite nam se i podržite radnice koje šivaju vašu odjeću!'


Tekst i fotografija preuzeti s Facebooka.