30. lipnja u 18 sati ELMO (Mreža istočnoeuropskih lijevih medija) poziva vas da sudjelujete u panel diskusiji o tome kako se pokreti za urbanu i radikalnu stambenu pravdu odupiru postsocijalističkim neoliberalnim transformacijama gradova srednje i istočne Europe (CIE).

Rasprava je završni događaj ELMO-ove tematske serije pod nazivom Pokreti za stambenu pravdu u srednjoj i istočnoj Europi koji se opiru neoliberalnim urbanim transformacijama objavljenom između 10. i 24. lipnja. Cijelu seriju na engleskom i lokalnim jezicima (rumunjski, mađarski, srpsko-hrvatski, bugarski, češki, ukrajinski i poljski) možete pronaći na poveznici.

Na panel diskusiji govorit će:

Aljona Ljaševa (Ukrajina)
Ana Vilenica (Srbija)
Enikő Vincze (Rumunjska)
Táňa Zabloudilová (Češka)
Vitalie Sprînceană (Moldavija)
Moderatorica: Nóra Ugron (Rumunjska)

Panel diskusija održat će se na Zoomu.

Rasprava će se prenositi uživo na Facebook stranici ELMO-a i na stranicama platformi članica ELMO-a.

U seriji članaka i u ovoj raspravi posebno nas zanimaju pitanja kao što su:

- urbani i stambeni pokreti koji se bore protiv gentrifikacije, privatizacije i financijalizacije stanovanja;
- pokreti koji grade međusobnu perspektivu baveći se rasom, spolom, klasom i drugim čimbenicima potencijalnog nepovoljnog položaja u ostvarivanju prava na stanovanje
- akcije i koalicije koje se bave problemom povećanja stanarina
- pobjede u borbi za stambenu pravdu izvojevane uvođenjem i usvajanjem progresivnih politika (socijalno stanovanje, kontrola stanarine itd.)
- pokreti i borbe protiv deložacija u regiji
- izgradnja antikapitalističkih alternativa: stambene zadruge, financijske inovacije, stanovanje kao kolektivno dobro itd.
- protudiskursi i protunarativi procesu "civiliziranja" istočnoeuropskih gradova (gentrifikacija i uljepšavanje centara, izmišljanje povijesnih centara, stvaranje konzumerističkih i rekreacijskih pješačkih zona, itd.)