POTPLAĆENOST I OBESPRAVLJENOST U TEKSTILNOJ INDUSTRIJI - Predstavljanje rezultata istraživanja o uvjetima rada

Hrvatska industrija odjeće danas se svodi na 832 tvrtke za proizvodnju, koje su većinom u privatnom vlasništvu, i zapošljava nešto više od 11 tisuća radnika. Industrija se promijenila – više nema giganata u kojima je radilo po nekoliko tisuća ljudi, a proizvodnja se uglavnom svodi na doradne poslove za strane naručitelje, velike modne kompanije. Takav način proizvodnje stvorio je ovisnost o narudžbama iz zapadnoeuropskih zemalja i niskim cijenama po kojima modne kompanije izradu plaćaju tvornicama, što se odražava i na uvjete rada i plaće radnica i radnika zaposlenih u industriji.

Stanje radničkih prava i radnih uvjeta u industriji odjeće tema je nove publikacije Clean Clothes kampanje (CCC), objavljene pod nazivom Profil zemlje Hrvatska 2020. Istraživači CCC-a razgovarali su s 38 radnika iz četiri tvornice odjeće. Benetton, Escada, Hugo Boss, Olymp, Sisley i Windsor najveći su modni brendovi za koje proizvode intervjuirani radnici.

Što skriva etiketa „Proizvedeno u Hrvatskoj“, u kakvim uvjetima rade radnice i radnici zaposleni industriji odjeće i s kojim kršenjima prava se suočavaju, je li plaća dovoljna da bi pokrili životne troškove, jesu li radnici sindikalno organizirani neka su od pitanja o kojima ćemo razgovarati na tribini. Pričat ćemo i o utjecaju pandemije koronavirusa na industriju i radnička prava i osvrnuti se na moguće načine rješavanja problema.

Na tribini govore članovi hrvatske koalicije Clean Clothes kampanje – Ana Vragolović i Siniša Miličić iz Regionalnog industrijskog sindikata. Tribinu moderira Tihana Naglić iz Udruge PaRiter.

Brošura je dostupna na linku: https://cleanclothes.org/file-repository/hr-2020-country-profile-web.pdf/view

Rijeka, Fillodrammatica, Korzo 28
10. 7. 2020. u 18:30 sati

[Maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva su osigurani. Prostor Filodrammatice dovoljno je velik da možemo održavati propisanu distancu.]


Tekst i fotografija preuzeti s Facebook eventa