Pozivamo vas na posljednja ovogodišnja predavanja u ciklusu Centra za radničke studije posvećenog klasnoj problematici. Bavimo se klasnom dimenzijom suvremenih lijevih političkih strategija, kao i specifičnom klasnom dinamikom u uvjetima raspada jugoslavenskog projekta.http://radnickistudiji.org/?p=321

Makroekonomske politike u klasnom kontekstu

Marko Kržan

***

Mreža Antifašistkinja Zagreba, Pavla Hatza 16, 21.12..2015., 18h

U posljednjih nekoliko mjeseci doživjeli smo uspone i padove socijalističkih parlamentarnih političkih grupacija. S jedne strane uspjesi na izborima u Španjolskoj, Sloveniji i Grčkoj, a s druge kapitulacija Sirize u borbi s Trojkom, kao i izborne poraze ljevice u Brazilu, Argentini i Venezueli.

Ti porazi vjerno ilustriraju granice lijeve parlamentarne politike u trenutnom kontekstu: jedinstveno tržište i monetarna unija u Europi, kao i logika međunarodnog financijskog i drugih globalnih tržišta uopće, pogotovo u slučaju Južne Amerike.

Što takav kontekst znači za strategiju parlamentarne ljevice? U izlaganju ću predložiti tri odgovora:

- u parlamentarnom radu se zalagati za radikalan socijalni program protiv bijede i marginalizacije te za radničko upravljanje u granicama sadašnjeg sustava i na taj način demonstrirati izbornoj bazi da su promjene moguće i da parlamentarne politike mogu korespondirati s njihovim neposrednim interesima

- zalagati se protiv prenošenja suvereniteta na međunarodne organizacije i sustave u suradnji s drugim državama koje zastupaju multipolarnost u međudržavnim odnosima

- težište političkog rada prebaciti s parlamentarnog na vanparlamentarni i formirati vlastite komunikacijske kanale, istraživačke centre i ostale institucije za idejnopolitički i aktivistički rad, imajući na umu da su socijalističke i komunističke partije kroz povijest najviše napredovale kad su dobrovoljno ili prisilno bile isključene iz parlamentarnog rada, tj. kad su izgubile iluziju da bi se do radikalne promjene moglo doći isključivo kroz parlament.

***

Marko Kržan je sociolog marksističke orijentacije i ekonomski savjetnik zastupničkog kluba Ujedinjene ljevice (Združene levice) u slovenskom parlamentu.

***

Kontinuitet društvenih sukoba: Borovo 1987. – 1991.

Sven Cvek, Snježana Ivčić, Jasna Račić

***

Galerija Nova, Teslina 7, 22.12.2015., 18h

Fokusom na strukturne promjene, ali i materijalne i ideološke uvjete koji su radnicima stajali na raspolaganju za njihovo razumijevanje, istraživanje “Kontinuitet društvenih sukoba: Borovo 1987.-1991.” teži rekonstruiranju iskustva radnika u trenutku duboke ekonomske krize i sveobuhvatne društvene reforme. Apstraktni pojmovi poput “demokratizacije” ili “tranzicije” pokušavaju se demistificirati na razini konkretne radne i društvene organizacije, otkrivajući procese potrebne kako bi se logika funkcioniranja jednog sistema, jednog grada i jednog poduzeća zamijenila novom.

***

Sven Cvek je docent na odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Snježana Ivčić je doktorandica politologije, dok je Jasna Račić zaposlena u Centru za mirovne studije.

***

Program Centra za radničke studije podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe