"U utorak 25. siječnja 2022., od 14:00 Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu organiziraju predstavljanje rezultata istraživanja o radu na određeno.

Hrvatska je posljednjih godina na samom vrhu Europske unije po udjelu radnika koji rade na određeno vrijeme. Iako su česte zloupotrebe rada na određeno i njihove štetne individualne i društvene posljedice u osobnim iskustvima poznate, nije bilo mnogo istraživanja koja bi pružila znanstvene uvide u razmjere ovih problema.

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) stoga su 2021. godine proveli izvorno anketno istraživanje o iskustvu rada zaposlenih na određeno vrijeme, pregled dosadašnjih spoznaja o nesigurnim aspektima zaposlenosti u Hrvatskoj i sekundarnu analizu recentno provedenih anketa na istu temu.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 674 osobe s radnim iskustvom i mlađe od 65 godina, a njime su mapirana iskustva, razlozi i perspektive zapošljavanja na određeno, (ne)jednakost tretmana i marginalizacija na radnom mjestu, te utjecaj rada na druge aspekte života radnika. Dizajnom istraživanja obuhvaćene su norme regulirane Zakonom o radu i europskom direktivom o radu na određeno, a fokus analize bio je na usporedbi iskustava zaposlenih na određeno i neodređeno vrijeme.

Program će obuhvatiti: REDSTAVLJANJE REZULTATA ISTRAŽIVANJA „ISKUSTVO RADA NA ODREĐENO U HRVATSKOJ“
Jelena Ostojić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sunčica Brnardić, Savez samostalnih sindikata Hrvatske
Katarina Jaklin, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

OSVRTE RECENZENATA
Hrvoje Butković, Institut za razvoj i međunarodne odnose
Valerija Barada, Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru

PANEL RASPRAVA: Rad na određeno kao iznimka, a ne pravilo – što možemo izmjenama Zakona o radu, a što moramo na druge načine? Dražen Opalić, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, pomoćnik ministra
Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za socijalni dijalog i javne politike
Teo Matković, voditelj istraživanja, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu
Andrija Henjak, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

Prijava sudjelovanja -> https://forms.gle/1QFKjY5fUeWejNd76
Svi prijavljeni sudionici dobit će link i lozinku s kojom će se moći priključiti predstavljanju istraživanja, kao i tehničke upute za korištenje aplikacije ZOOM. Potvrda sudjelovanja i navedene informacije bit će poslane najkasnije jedan dan prije održavanja.

Predstavljanje istraživanja održava se u okviru projekta „Rad po mjeri čovjeka“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj je isključiva odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu."

Tekst i naslovna fotografija preuzeti s Facebooka