Zdravstveni sustavi u svijetu trenutno se nalaze pod pritiskom cijelog niza faktora, od promjena u okolišu koje narušavaju zdravlje stanovništva, preko rastućih ekonomskih nejednakosti u društvu, do uvijek prisutnih komodifikacijskih trendova na polju socijalnih servisa. Povrh toga, zdravstvo je izloženo i svojevrsnoj krizi upravljanja kako na lokalnoj, tako i na svjetskoj razini. Ova se kriza očituje u nemogućnosti međunarodnih institucija zaduženih za zdravstvenu politku da pruže ozbiljniji otpor interesima korporacija, ali i izostanku modela koji bi zajednicama omogućili da sudjeluje u planiranju i nadzoru zdravstvenog sustava.

U tom kontekstu, svaki napor uložen u uvođenje participativnih i demokratičnih modela upravljanja zdravstvom predstavlja primjer iz kojega lokalne inicijative i pokreti za pravo na zdravlje mogu učiti. Publikacija Global Health Watch donosi upravo takve primjere, uz sveobuhvatnu analizu rada i smjernica Svjetske zdravstvene organizacije. Zahvaljujući multidisciplinarnom i aktivističkom pristupu analizi javnih politika na području zdravstva te smjernica SZO, Global Health Watch se do danas etablirala kao jedna od najvažnijih alternativnih publikacija na ovom polju, a njeni nakladnici - People’s Health Movement, Asociación Latinoamericana de Medicina Social (ALAMES), Health Poverty Action, Medico International, Third World Network (TWN) i Medact – kao relevantni dionici procesa kreiranja i analize javnih politika.

Kako bi se iz tih primjera počelo govoriti i u Hrvatskoj, udruga BRID organizira promociju petog izdanja Global Health Watch. Na promociji će govoriti Chiara Bodini, liječnica i aktivistica, ujedno regionalna koordinatorica People’s Health Movement za Europu, i Vedran Horvat, izvršni direktor Instituta za političku ekologiju. Osim o samoj publikaciji, u raspravi ćemo otvoriti i pitanje demokratizacije upravljanja javnim dobrima te važnosti izgradnje širokih i inkluzivnih pokreta za obranu javnih dobara.

(Izlaganja će biti na engleskom jeziku)

Ulaz slobodan