U subotu , 1. veljače, u 16:00 sati dođite na Trg bana Jelačića na prosvjed protiv Bandićeve otimačine. Gradonačelnik za svoje ortake čuva projekt Manhattan i vrijedna gradska zemljišta, a nas ostavlja da se gušimo u smeću čiji odvoz nam još i višestruko poskupljuje. Još jednom ćemo mu pokazati da nam je toga dosta!

Ovo je treći veliki prosvjed u nizu - nakon prosvjeda ODSTUPI te zatim KRIV SI, ovoga puta jasno kažemo: DOSTA JE!

Bandićeva moć u Zagrebu bila bi znatno manja da nema čvrstu podršku HDZ-a. Međutim, premijer Plenković odlučio se vezati pupčanom vrpcom s ovim USKOK-ovim optuženikom te je jasno kako snosi punu odgovornost za šikaniranje stanovnika Zagreba koje provodi Bandić.

Nekoliko dana nakon ovog prosvjeda, Gradska skupština odlučivat će o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) koji predviđa gradnju na čak 110 hektara vrijednog zemljišta Hipodroma i Velesajma, povećanje izgrađenosti u donjogradskim blokovima, još veće prometne probleme zbog novih javnih garaža u gradskom središtu, itd. Građani i građanke Zagreba usprotivili su se ovim izmjenama GUP-a na nekoliko prijašnjih prosvjeda. Dodatno, tijekom ljeta su poslali preko 30.000 primjedbi na sadržaj, no Grad je sve odbio. Bandićevu većinu u Skupštini, osim zastupnika njegove stranke, trenutno čine i zastupnici HDZ-a te 3 žetončića koji su mu prebjegli prije godinu dana. Tražimo od svih zastupnika i zastupnica da se napokon odupru Bandiću i njegovoj politici koja uništava ovaj grad. Prvi korak prema tome je glasanje protiv ovakvog štetnog GUP-a.

Zagrebu treba sasvim novi i pravedniji GUP koji na participativan način definira razvojnu budućnost našeg grada. Treba nam GUP koji se suočava s posljedicama klimatskih promjena, koji daje odgovor na gorući problem nedostatka priuštivog stanovanja, koji napokon nudi rješenje za kaos u gospodarenju otpadom, koji donosi red i rješava probleme koje je Bandić stvorio.

Osim toga, upravo 1. veljače započinje novi sustav naplate odvoza otpada, što će nekim kućanstvima povećati račune i do šest puta. Takva Bandićeva pljačka je vrhunac bahatosti jer umjesto da računi pojeftine onima koji otpad odvajaju, znatno će poskupjeti svima. Njegova nedavna izjava kako će u travnju ipak malo spustiti cijene samo je loša manipulacija jer će stanovnici Zagreba i dalje imati višestruko veće račune nego do sada.

Ovog će puta prosvjed nastupom podržati i nekoliko glazbenika i glazbenica, a cijeli program ćemo objaviti uskoro.

Prosvjed zajedno organiziraju inicijativa “Zagreb te zove” te udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget.Tekst i fotografija preuzeti s : https://www.facebook.com/events/514880582566694/