PODRŽITE PROSVJEDNU AKCIJU "MLADI ZA RADNIČKA PRAVA!" 


Inicijativa udruga i sindikata koja želi potaknuti mlade na borbu za radnička prava nastavlja s djelovanjem! 

Nakon odgađanja aktivnosti planiranih za listopad, pozivamo vas da se uključite u prosvjednu akciju “Mladi za radnička prava”, koja će se održavati 17. studenog u Zagrebu s početkom u 18 sati na Trgu žrtava fašizma. Pozivamo sve građane i građanke koji/e vjeruju da radnička prava nisu stvar nekih prošlih vremena! 

"Mladi za radnička prava" ima tri cilja:
1. Poslati poruku hrvatskim političkim elitama da ne prihvaćamo tretiranje mladih kao pukog simbola u političkim govorima i predizbornim kampanjama. Podsjetit ćemo ih da mladi/e nisu samo budućnost, već sadašnjost!
2. Informirati mlade građane i građanke o njihovim radničkim pravima te ih upoznati kako se mogu zaštititi u slučaju njihova kršenja. Radnička prava su stvar svakog od nas, svakog dana! 
3. Otvaramo prostor zainteresiranima da se uključe u organizaciju aktivnosti. Ako vam je stalo do ove teme i želite volonterski doprinijeti akcijama, javite se na email: dani.akcije@gmail.com. Svaki angažman je koristan i dobrodošao!

Podsjećamo kako su mlade osobe u Hrvatskoj među najvećim žrtvama trenutne ekonomske situacije. Nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava dovele su skoro 20% mladih u rizik od siromaštva. Mi mladi/e od nove vlasti zahtijevamo da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica!

Zahtijevamo:
- Kvalitetniju regulaciju studentskog i učeničkog rada. 
- Bolje radne uvjete i plaću za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji. 
- Mjere poticanja zapošljavanja koje će nas stvarno osnaživati za buduća radna mjesta. 
- Zaštitu od diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i drugim osnovama. 
- Osiguravanje prava na sindikalno organiziranje. 

Iako se to nekima ne sviđa, radnička prava su ideja čije vrijeme ponovno dolazi. Budite dio te priče!

Prosvjednoj akciji će od četvrtka 10.11. prethoditi manje prosvjedne i informativne akcije, o kojima ćemo vas više obavještavati preko ovog eventa, te popratni događaji naših suradnika.

Pozivamo vas: 
1. Info-akcija o učeničkom i studentskom radu: četvrtak 10.11. od 11 do 16h ispred Studentskog centra - volonteri i volonterke iz udruga i sindikata te studenti/ice dijelit će informativne letke i pričati s učenicima/ama i studentima/icama o njihovim pravima u sklopu učeničkog i studentskog rada te odrađivanja prakse.
2. Interaktivna tribina "Mladi žele raditi u Hrvatskoj, a ne u Minhenu" u petak 11.11. u organizaciji CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Više: https://www.facebook.com/events/354887088178253/
3. "Filmske večeri u Močvari: Gazda" u srijedu 16.11. - prikazivanje filma i rasprava u organizaciji Klub Močvara i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID). Više: https://www.facebook.com/events/1802138450065754/