Inicijativa Kulturnjaci 2016 vas poziva na protestnu tribinu "Zašto smo potpisali" koja će se održati u utorak 1. ožujka u 18 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb). Na tribini će se okupiti potpisnici apela i zainteresirani građani, a uvodno će o razlozima za smjenu ministra Hasanbegovića govoriti: Ivica Buljan, Zoran Ferić, Zvonimir Jurić, Tihomir Milovac, Goran Sergej Pristaš, Nika Radić i Ivana Simić Bodrožić.

Javni apel Vladi RH za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića do sada je potpisalo 3000 kulturnjaka i preko 1200 građana i podržavatelja iz inozemstva. Predstavnici inicijative predali su 5. veljače apel Predsjedniku Vlade RH, a nakon javnih reakcija ministra kulture, 17. veljače poslan je i zahtjev za sastanak na koji se Predsjednik Vlade do trenutka sastavljanja ovog poziva nije oglasio.

Pored niza neistina o svojoj političkoj prošlosti, dokazano opovrgnutih tvrdnji da nije pripadao Hrvatskom oslobodilačkom pokretu i da su inkriminirajuće fotografije montaža, ministar Hasanbegović u svom se očitovanju nije nedvosmisleno ogradio od ustaškog režima niti je javnosti dokazao da je “uvjereni antifašist”. Niz njegovih istupa proteklih godina, među kojima je i onaj iz 2012. godine gdje pad ustaškog režima 1945. proglašava "najvećom nacionalnom tragedijom i porazom", svjedoče da nije riječ o mladalačkom posrtanju, već o dvadesetogodišnjem kontinuitetu ekstremističkih političkih stavova i djelovanja. Stoga je njegovo imenovanje na visoku državnu funkciju nepomirljivo s temeljnim ustavnim vrednotama Republike Hrvatske. Osim toga, vrijeđanjem onih koji misle drugačije i neosnovanim diskreditiranjem velikog dijela hrvatskih umjetnika i kulturnih djelatnika, potvrđuje da ne bi smio biti na čelu Ministarstva koje treba poticati dijalog, slobodu i pluralizam kulturnog i umjetničkog stvaralaštva te omogućiti razvoj cjelokupnog kulturnog polja.