Inicijativa Obrani PRAVO NA IZBOR poziva sve građanke i građane na protestni skup koji će se održati u subotu, 21. svibnja od 10 sati na Strossmayerovom trgu u Zagrebu.

Suočene s agresivnim ugrožavanjem reproduktivnih prava, naša je dužnost zajedno stati u obranu života i zdravlja žena te prava na donošenje odluka o vlastitom tijelu. 

U svjetlu napada na ljudska i radna prava, zdravstveni i mirovinski sustav, obrazovanje, medije i civilno društvo – aktualne vlasti i klerikalne inicijative nastavljaju svoj pohod na reproduktivna prava žena. Pod jeftinom krinkom "zaštite života, obitelji i obiteljskih vrijednosti te promicanja demografskog napretka i razvitka Republike Hrvatske", ovakve inicijative imaju za cilj samo jedno: oduzeti ženi pravo da sama odlučuje o svom životu.

Iako je pobačaj u Hrvatskoj legalan, zapravo je dostupan samo u dijelu licenciranih bolnica. Nadalje, dostupan je isključivo u onim bolnicama u kojima se sve_i ginekologinje i ginekolozi ne pozivaju na prigovor svijesti i isključivo onim ženama koje imaju financijskih sredstava i dovoljno snage proći pokraj špalira konzervativnih aktivistinja_a koje_i mole ispred bolnica.

Dostojanstven život žena, obitelji i društva u cjelini moguć je samo ako poštujemo sva izborena ljudska prava – od prava na siguran i legalan pobačaj, dostupnu kontracepciju, javne i dostupne zdravstvene servise, do prava na kvalitetno obrazovanje i adekvatno plaćen rad. Međutim, istraživanja nam i dalje pokazuju kako su trudnoća i majčinstvo otegotna okolnost na tržištu rada, što tisuću eura po djetetu zasigurno neće promijeniti.

Svaka inicijativa koja želi ograničiti pravo žena na autonomno i slobodno raspolaganje vlastitim tijelom i donošenje odluka o vlastitom životu, ne samo da grubo napada ženu i čitavu obitelj, već pokušava transformirati društvo u cjelini, pretvarajući ga u represivno i isključivo. Ne dopustimo da se različitim zakulisnim igrama pobačaj nastavlja kriminalizirati! Obranimo pravo na izbor!