'Blokada', Igor Bezinović, Hrvatska, 2012., 97'

Prije točno 10 godina, u proljeće 2009., studenti su blokirali Filozofski fakultet u Zagrebu kako bi senzibilizirali javnost oko problema vezanih uz komercijalizaciju obrazovanja u RH. Prosvjedu su se pridružili i studenti 20-tak drugih fakulteta iz 8 hrvatskih gradova. Sjećamo se tog najbrojnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda u samostalnoj Hrvatskoj uz prigodni filmski program od 17. do 19. svibnja!

Nagrađivani dokumentarac 'Blokada' Igora Bezinovića jedinstveni je pogled iznutra na studentsku blokadu Filozofskog fakulteta u proljeće 2009. Gledatelj posredstvom kamere postaje unutarnji promatrač svih procesa i konflikata – zauzimanja zgrade, direktno demokratskog odlučivanja i samoorganiziranja, komunikacijskog rata s autoritetima. 'Blokada' je slika jednog euforičnog i turbulentnog perioda, ali i univerzalno djelo o aktivizmu i borbi za društvene promjene. Prije filma prikazujemo i 'Članak 4., stavak (2)', kratki film Igora Bezinovića o prosvjedu grupe studenata protiv ulaska Hrvatske u NATO.
Nakon projekcije održat ćemo diskusiju o kontekstu i značaju blokade koja je na Filozofskom trajala 35 dana. Na njoj će sudjelovati redatelj filma 'Blokada' Igor Bezinović, novinar Nikola Vukobratović, član Studentskog zbora FF-a Karlo Držaić i dr.sc. Đurđica Čilić, docentica na Katedri za poljski jezik i književnost FF-a.

Film prikazujemo s engleskim titlovima, a ulaz je besplatan!
Festivali i priznanja:
ZAGREBDOX / 21. DANI HRVATSKOG FILMA – Oktavijan za najbolji dokumentarni film, Nagrada publike / FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA, Split / UNDERHILLFEST – posebno priznanje žirija / MAKEDOX, Skopje / DOKUFEST, Prizren / LIBURNIA FILM FESTIVAL / JIHLAVA FF – posebno priznanje žirija / DOK LEIPZIG / SLOBODNA ZONA / CINEMA POLITICA, Montreal

Recenzije:
'Superiorno ostvarenje i punokrvni dokumentarni rad' Damir Radić, Novosti

Događaj je prenesen s Facebook eventa.