Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) u suradnji s Centrom za radničke studije (CRS), Femfrontom i Mladim antifašistkinjama Zagreba (MAZ) organizira tribinu Radničke zadruge – model za transformaciju poduzeća kojim upravljaju radnici, koja će se održati u srijedu 30. travnja u 18 sati u Savezu antifašističkih boraca i antifašista u Zagrebu (Pavla Hatza 16). 

Uvodna izlaganja: Ilda Stanojević (Hrvatski savez zadruga), Teo Petričević (radnička zadruga Humana Nova) 

Zadruge, ESOP modeli i drugi modeli radničkog dioničarstva, kojima se vlasništvo i upravljanje nad proizvodnim procesom te rezultatima rada u većoj ili manjoj mjeri nalaze u „rukama“ radnika, važan su doprinos demokratizaciji ekonomske sfere. Mnogo je primjera koji ukazuju da se svrsishodnost ovakvih modela ne iscrpljuje na razini zadovoljenja principa, već je često riječ o ekonomski uspješnom i društveno odgovornom poslovanju. Ujedno, primjeri poput ITAS-a iz Ivanca, te zagrebačkog Jedinstva ili RIZ-a, ukazuju na još jedan bitan moment – kako bi se uopće došlo u poziciju mogućnosti implementacije modela, često je potrebna višegodišnja borba, koja u navedenim slučajevima znači i borbu za očuvanje proizvodnje. Model organiziranog radničkog dioničarstva (ESOP model) u Hrvatskoj je pravno reguliran Zakonom o radničkom dioničarstvu te je usprkos mnogobrojnim ograničenjima, implementiran u 30-ak većih poduzeća iako niti u jednom od tih poduzeća radnici nisu većinski vlasnici niti imaju upravljačka prava. S druge strane, o modelu zadrugarstva koje se temelji na demokratskim načelima upravljanja do sad se nije razgovaralo u okvirima transformacije pojedinih poduzeća. Institucija radničkih zadruga, uvrštena u posljednji Zakon o zadrugama, u perspektivi predstavlja model kojim bi dionička društva mogla biti transformirana u zadruge u kojima vlasnička i upravljačka prava pripadaju radnicima. Problem ovim alternativnim vlasničkim i upravljačkim modelima predstavlja nedostatak financijskih institucija koje bi stajale iza projekta, te adekvatne podrške kod osmišljavanja i razrade modela. 

Postojeća legislativa, mogući organizacijski modeli te potpora financijskih institucija neke su od tema o kojima ćemo razgovarati na tribini u nadi zajedničkog osmišljavanja konkretnih rješenja.

Facebook event