Puno je i previše industrijskih poduzeća u Hrvatskoj koja su jako oslabljena stalnom ekonomskom krizom a vode se modelima poslovanja koji produžavaju ovisnost o fosilnim gorivima ne odvajajući ideju ekonomskog rasta od porasta emisija CO2 koje ubrzavaju klimatske promjene. Nepotrebno je posebno i spominjati da se industrije koje su preživjele noćnu moru kriminalne privatizacije u 90-ima i krizu u 2000-ima bore da prežive i ostanu konkurentne te pritom zadrže svoje radnike u barem istom broju.


U takvom je kontekstu ekološka tranzicija u realnom ekonomskom sektoru nerijetko predstavljena kao još jedna opasnost, rizik ili ubojica poslova. Sa druge strane, snažan je imperativ produktivizma koji polazi od nezadovoljstva sa slabim izvozom i nedostatnom domaćom proizvodnjom. U takvom kontekstu, polazište naše rasprave prvenstveno želi istražiti uspješne slučajeve i modele ekološke tranzicije u evropskom kontekstu, prateći primarno utjecaj na sigurnost poslova, prava radnika i njihov prosperitet. Želimo stoga pokrenuti raspravu između sindikata i ekologa o tome je li moguća ekološka proizvodnja u poduzećima koja proizvode na konvencionalan način, kako je ona povezana sa ekonomskom demokracijom, kako se uklapa u ideju o ekonomiji opsega i kako rezonira sa tzv. politikom dovoljnosti. Drugim riječima, želimo istražiti u kojoj mjeri se ekološka tranzicija u industrijskoj proizvodnji vidi u Hrvatskoj kao prilika za osiguranje radnih mjesta i nastavak održive proizvodnje, koliko se vidi kao instrument prilagodbe kojim se domaće ekonomije mogu održati u proizvodnom lancu, a u kojoj mjeri i dalje kao prepreka.

U tom zajedničkom razgovoru želimo prepoznati potencijalne prilike u konverziji na cirkularne modele proizvodnje i osvrnuti se na teze o ekologiji kao faktoru koji slabi domaću ekonomiju. Izazovi klimatskih promjena također su jedna od središnjih osobina buduće orijentacije proizvodnje (proizvodnje), ne samo obzirom na potrebu smanjenja CO2 i de-investiranja od fosilnih goriva, nego još i više uzimajući u obzir imperativ dekarbonizacije privrede i stvaranju poslova koji podržavaju ekosustave.

Program:

11:00 Uvod - Vedran Horvat, Institut za političku ekologiju, izvršni direktor
11:20 Tommy Simpson, Vijeće sindikata Dublina, Irska, predsjednik
11:40 Stefania Barca, Sveučilište u Coimbri/Sveučilište Lund,
istraživačica
12:00 Kirsten Hasberg, Berlin/Copenhagen, stručnjakinja za energetsku
tranziciju
12:20 rasprava

13:00 ručak

14:00 Nino Kurtalj, poduzetnik i autor ORAH-ove industrijske politike
14:20 Stjepan Car, član Zelene energetske zadruge
14:40 Bernard Ivčić; Zelena akcija, Zagreb
15:00 rasprava