Veliki štrajk strojovođa 1989. godine bio je povod osnivanju prvih nezavisnih sindikata u Republici Hrvatskoj. Strojovođe, zatim prometnici a nakon njih i sve ostale struke, udružuju se u strukovne sindikate kojih je u jednom trenutku u HŽ-u bilo čak 24. Od same brojke važnije su aktivnosti navedenih sindikata koji su tijekom 1990-ih organizirali nekoliko velikih štrajkova kojima su uz materijalne i radne uvjete radnika pokušavali zaštiti interese željeznice kao cjeline, odnosno javnog dobra u vlasništvu svih građana RH.
S našim gostima razgovarat ćemo o počecima sindikalnog organiziranja, štrajkovima, pritiscima i nasilju kojima su bili izloženi, uspjesima, ali i neuspjesima sindikalne borbe i strategije te budućnosti željeznica iz perspektive restrukturiranja, liberalizacije usluga i podjele nekad integriranog željezničkog sustava.

Sudjeluju:
Katarina Mindum – Sindikat željezničara Hrvatske
Ivan Forgač – Sindikat hrvatskih željezničara
Zoran Maršić – Sindikat željezničara Hrvatske
Zlatko Pavletić – Sindikat željezničara Hrvatske (predsjednik 1993-1997)
Zoran Đurić – Sindikat željezničara Hrvatske (glavni tajnik 1993-1997)
Vlatka Škorić – novinarka lista Željezničar od 1978-1995
Predstavnik Sindikata strojovođa Hrvatske
Moderira: Lina Gonan
 
Istraživanje na temu radničkog organiziranja na željeznicama započelo je u suradnji Mirovnih studija i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju 2014. osnivanjem Istraživačke grupe željeznica koju čine Lina Gonan, Martina Domladovac, Mirna Rul i Jovica Lončar. Zahvaljujemo na doprinosu i bivšim članovima grupe Alenu Sućeski, Sunčici Ježić i Barbari Benčić.

Facebook event

Tribinu organizira Istraživačka grupa željeznica uz potporu Mirovnih studija, BRID-a i Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe