SEZONSKE RADNICE BEZ PERSPEKTIVE

- iskorištavane, mobirane, razočarane, izigrane 

Poštovani/e,

Povodom zapošljavanja novih radnika/ca bez kriterija dogovorenih kolektivnim ugovorom Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova osuđuje postupak kompanije Croatia Airlines koja prilikom zapošljavanja radnika izigrava važeći kolektivni ugovor. Naime, kompanija zapošljava na određeno vrijeme mnoge radnike čiji se opetovani povratak na radno mjesto (svake ljetne sezone) temeljio prema njihovom mjestu na redoslijednoj listi (lista koja se formira prema više parametara među kojima je datum prvog zapošljavanja jedan od važnijih). Redoslijedna lista omogućuje sezonskim radnicima vrednovanje rada i daje minimalni okvir sigurnosti da će ponovo raditi iduću sezonu.

 Poslodavac izigrava redoslijednu listu čime su osobito pogođene žene radi materistva (samohrane majke) koje se ucjenjuje ako ne pristanu raditi noćne letove ili ići na put po nekoliko dana na način da ih se iduću sezonu neće pozivati na rad, a postoji potreba poslodavca za tim radnicima.

Pitanje:

Jesu li prevelika očekivanja ako radnica nakon toliko godina rada očekuje ugovor na neodređeno?

O nesigunim oblicima rada, radu žena na određeno vrijeme, slučaju Croatia Airlines i sezonskim radnicama bez perspektive govorit će predstavnice Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova:

Suzana Artuković
, predsjednica

Ivana Lojo, dopredsjednica

Tiskovnu podržavaju i na istoj sudjeluju predstavnice ženskih sindikalnih grupa NHS, SSSH i HURS.

Konferencija za medije održat će se u ponedjeljak 23. studenog 2015. u 10:00 sati, na adresi Park Stara Trešnjevka 2, dvorana 314/III kat u Zagrebu!