Pozivamo vas na protest solidarnosti sa narodom BiH jer prepoznajemo socijalnu borbu naroda Tuzle i ostatka Bosne i Hercegovine kao vlastitu, a probleme koji su je izazvali kao probleme koji su prisutni u svim društvima zahvaćenim pljačkom i razaranjima, koji se jednim imenom nazivaju „evropske integracije“ ili „tranzicija“. 

Obećavali su ekonomski razvoj i nova radna mesta, a doneli su otpuštanja i deindustrijalizaciju! 

Obećavali su slobodno kretanje i putovanja po Evropi, a doveli su nas dotle da nam je karta do prvog susednog grada postala luksuz! 

Oni koji sebe nazivaju „poslodavcima“ svakodnevno ukidaju radna mesta i smanjuju nadnice!

Građanski političari, bilo da su vlast ili opozicija, svi zastupaju istu ideologiju i razlikuju se samo po ličnim i klanskim interesima. Svađaju se samo oko podele plena, a svi su kao jedan kada treba gaziti i blatiti radnike i radnice u štrajku i studente i studentkinje koji se bore za niže školarine i kvalitetnije obrazovanje!

Sada su rešili da nametnu i novi Zakon o radu, koji dodatno srozava kvalitet života svakoga ko radi i živi od svog, a ne od tuđeg rada, a novim Zakonom o štrajku pokušavaju da onemoguće radničku borbu!

Svi ovi problemi su prisutni i u susednim republikama.

Borba radnih ljudi Tuzle i socijalni zahtevi koje su postavili, među kojima su poništavanje privatizacija i smanjenja primanja državnih funkcionera, predstavlja svetao primer narodne moći i snage i inspiraciju svima nama!

Istovremeno, ratno huškanje evropskog diktatora u Bosni, Valentina Incka, koji je sebi dao za pravo da preti demonstrantima korišćenjem trupa EUFOR-a za razbijanje njihovog bunta, odaje svo licemerstvo i aroganciju aparata Evropske unije, čija je osnovna svrha ukidanje radničkih prava i odbrana interesa globalnog krupnog kapitala, u prvom redu nemačkog!

Ništa bolje nisu postupili ni poslušnici Unije u Banjaluci, Sarajevu i Beogradu, koji su orno prionuli na širenje nacionalističke paranoje radi unošenja podele među demonstrante. Jedni govore da je cilj demonstracija ukidanje Republike Srpske, drugi da je cilj slabljenje Federacije Bosne i Hercegovine.

Svi su se ujedinili u ocrnjivanju narodne pobune! Razlog tome je strah. Naša zajednička borba je njihova najveća noćna mora!

----------------

Više na stranicama organizatora.