Treći međunarodni znanstveni skup SOCIJALIZAM NA KLUPI: KOMUNISTI I KOMUNISTIČKE PARTIJE - POLITIKE, AKCIJE, DEBATE održat će se u Puli od 28. do 30. rujna 2017. godine.

Organizatori, Sveučilište Juraj Dobrila u Puli i Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, napominju:

"Dok su se u temi prošloga skupa obljetnički odražavale 1945. i 1990. s početkom i krajem društava državnog socijalizma, treći će Socijalizam na klupi ponovno biti odjek prijelomnih povijesnih događaja. Temom Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate želimo potaknuti istraživanje komunističkoga djelovanja na prostoru širem od onoga koji je obuhvaćala socijalistička Jugoslavija i u vremenu duljem od trajanja te države. U prvom redu ponukani stogodišnjicom Oktobarske revolucije, otvoreni smo za sva izlaganja koja će razmatrati ostvarene i neostvarene komunističke politike, uspjele i neuspjele akcije, plodne i jalove debate. Drugim riječima, svu slojevitost strujanja unutar komunističkih krugova koji su se za vlast borili ili je osvojili, obnašali i gubili, svu težinu odnosa među komunistima i prema protukomunističkim snagama, sve uspjehe i neuspjehe komunističkoga djelovanja na području unutarnje i vanjske politike, društvenih i ekonomskih odnosa, obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti. Svjesni činjenice da su prošla dva skupa mahom okupila znanstvenike koji se bave jugoslavenskim temama te da će to i ubuduće biti tako, ističemo drugi važan obljetnički motiv: osamdesetu godišnjicu dolaska Josipa Broza Tita na čelo Komunističke partije Jugoslavije te početak njezine federalizacije osnivanjem KP Hrvatske i KP Slovenije. Savez komunista Jugoslavije, širina njegova utjecaja i količina raznolikih dostupnih izvora vape za novim istraživanjima i interpretacijama. Očekujemo da će predmet izlaganja na skupu biti vodeći, anonimni i bivši komunisti, oni koje su smatrali svojim unutarnjim i vanjskim neprijateljima, događaji koje su pokretali, procesi kojima su upravljali, pojave koje su im izmicale kontroli, teorije i ideali koje su zastupali te prakse koje su potvrđivale zadani kurs ili s njega skretale. Pregledavanje kronologije otkrilo bi još nekoliko većih i manjih obljetnica koje također mogu biti tema skupa, no 1917. i 1937. dovoljno su jaki okidači kojima u ovom pozivu želimo pripremiti teren za uzbudljivu trodnevnu raspravu u rujnu 2017., ali do tada i gotovo jednogodišnje istraživanje i promišljanje sudionika čije prijave znatiželjno očekujemo."

Program znanstvenog skupa pronaći ćete ovdje.